Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv dvojice Srba za zločine nad Bošnjacima u Foči

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Spomenka Novovića i Borislava Pjana iz Foče, koji se terete za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području tog grada 1992. godine.

Ratni zločini
Ratni zločini

Optuženi su da su za vreme rata u BiH, u okviru obimnog i sistematskog napada Vojske RS, policije i paravojnih jedinica na bošnjačko stanovništvo u Foči, vršili progon civila na nacionalnoj i verskoj osnovi i postupali protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civila za vreme rata.

Pjano (52), zaposlen kao policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Foči, optužen je da je u mestu Potpeće u leto 1992. učestvovao u zarobljavanju 17 osoba bošnjačke nacionalnosti, i da je sa drugim osobama ubio njih šest, nakon što je ostalih 11 izvedeno iz kuće u kojoj su ih držali.

Prema optužnici, počinioci su potom bacili bombu u kuću u kojoj su bila tela, a zatim je zapalili.

Ostalih 11 zatočenih civila i još dve osobe odveli su u zatvor na području Foče, a potom ih proterali na područje Trnova.

Pjano se tereti i da je u avgustu 1992. opljačkao ženu bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu porodičog zlatnog nakita, i da je nečovečno postupao prema zarobljenom bošnjačkom civilu.

Novović je optužen da je hladnim oružjem ubio pet civila bošnjačke nacionalnosti, rođenih 1932. godine i starijih, i da je potom zapalio kuću sa telima ubijenih.

Navodi se da je on zatim učestvovao u ubistvu civila starije životne dobi, i u nečovečnom postupanju prema dve starije osobe bošnjačke nacionalnosti.

Ti zločini su počinjeni u mestima Dragočava, Pošajatovići i Šube u leto 1992. godine.

Navode optužnice, prosledjene Sudu BiH, Tužilaštvo će dokazivati uz pomoć 54 svedoka i više od 300 materijalnih dokaza.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article