Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv devet osoba za ratni zločin u selu Novoseoci kod Sokoca

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv devet osoba za ratne zločine počinjene u selu Novoseoci na području Sokoca u septembru 1992. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, Foto: tuzilastvobih.gov.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, Foto: tuzilastvobih.gov.ba

Optuženi se terete za napad na selo Novoseoci i ubistvo 45 civila bošnjačke nacionalnosti u septembru 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su Milan Tupajić, Dragomir Obradović, Momčilo Pajić, Aleksa Gordić, Miladin Gašević, Momira Kezunović, Branislav Kezunovića, Željko Gašević i Jadranko Šuka, a svi su iz Sokoca.

Optuženi se terete da su kao predstavnici civilnih vlasti i pripadnici Druge romanijske motorizovane brigade Vojske RS učestvovali u udruženom zločinačkom poduvatu i napadu na selo Novoseoci, naseljeno stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, čiji su meštani ranije predali oružje i iskazali lojalnost lokalnim vlastima na Sokocu.

Napad na selo Novoseoci desio se 21. i 22. septembra 1992. godine.

Prilikom ulaska vojske u selo ubijena je starica D.K. a posle toga žene i deca su razdovojeni od muškaraca i transportovani prema Sarajevu.

Zarobljeni muškarci bošnjačke nacionalnosti, njih 44, vojnim kamionima prevezeni su do smetlišta na Ivan Polju, gde su streljani.

Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 85 godina.

"Prilikom ekshumacije žrtava 2000. godine pronađeni su ostaci 43 osobe, te veliki broj zrna i metaka (178) u telima ubijenih, što dokazuje surovost ubistava", saopšteno je iz Tužilaštva.

Posle toga, 30. septembra 1992. godine, srušena je džamija u Novoseocima, čiji su ostaci bačeni na smetlište gde je počinjena egzekucija žrtava.

Za zločin u Novoseocima, Tužilaštvo BiH vodi istragu i protiv Radislava Krstića, koji je u Haškom tribunalu osuđen zbog genocida u Srebrenici i nalazi se na izdržavanju kazne.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama je, kako je saopšteno, preduzelo aktivnosti na lociranju jednog osumnjičenog koji se nalazi na području Kanade.

Sa kanadskim vlastima ostvareni su kontakti i preduzete aktivnosti s ciljem izručenja tog osumnjičenog pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article