Tužilaštvo BiH: Dodik saslušan u vezi sa slučajem Ikona

Iz Tužilaštva BiH potvrdili su da je srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas salušan u vezi sa predmetom "Ikona".

Milorad Dodik Foto: Srđan Ilić
Milorad Dodik Foto: Srđan Ilić

"Povodom više medijskih upita, možemo potvrditi da je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH u predmetu u javnosti poznatom kao 'Ikona'", saopštili su iz Tužilaštva BiH.

Naveli su da u ovom trenutku ne mogu davati više informacija ili detalja.

Agencija Beta ranije je navela da je Dodik saslušan u svojstvu svedoka.

Dodik je 14. decembra prošle godine ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, tokom njegove posete BiH, poklonio 300 godina staru ikona Svetog Nikole, za koju su mediji bliski vlastima u RS naveli da je iz Luganska.

Potom su reagovale ukrajinske vlasti, navodeći da je ikona vlasništvo te zemlje i da se nalazi na njenoj listi kulturnog blaga.

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu, a u međuvremenu je Lavrov posredstvom Ambasade BiH u Moskvi Dodiku vratio ikonu i zatražio da se u ovaj slučaj uključi i Interpol.

Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija je ikonu vratio u BiH i odneo je u kabinet Milorada Dodika u Istočnom Sarajevu.

Dodik je rekao da je ikonu dobio na poklon od "jednog čoveka, kome ne zna ni ime", dodavši da je ikona bila porodično nasleđe tog čoveka i zatražio od Ukrajine dokaze da je uikona vlasništvo te zemlje.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article