Tužilac tražio produženje pritvora za Belivuka i ostale

Tužilac za organizovani kriminal Saša Ivanić zatražio je od Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu da produži pritvor grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su uhapšeni 4. februara, rečeno je agenciji Beta u Višem sudu. Njima 30 dana pritvora ističe u subotu 6. Marta, pa bi odluku o pritvoru sutra trebalo da donese sudija za prethodni postupak Specijalnog suda u Beogradu.

Hapšenje pripadnika organizovane kriminalne grupe Velljka Belivuka Foto: MUP
Hapšenje pripadnika organizovane kriminalne grupe Velljka Belivuka Foto: MUP

Zajedno sa Belivukom i Miljkovićem, policija je uhapsila još 15 članova grupe Princip i njima je određen pritvor do 30 dana.

Ministar unutrašnjih Aleksandar Vulin je nakon hapšenja izjavio da su članovi te grupe "ubijali, mučili i otimali ljude, i da su vršili najstrašnija krivična dela".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će najkasnije do danas zbog hapšenja kriminalne grupe biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koja je prethodno otkazana zbog, kako je rekao “formalno-pravnih problema” i da će biti prikazani snimci nekih od zločina za koje su optuženi.

“Čekamo dodatna veštačanja da nam neko ne bi sutra rekao da to što smo pokazali građanima Srbije ne može da se koristi u dokaznom postupku, a onda ćemo sve reći i pokazati nešto što je blago rečeno jezivo, da bi građani mogli da vide da li se iza svega krije politika, zaštita režima ili borba jedne i više kriminalnih grupa”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ipak, zasad nema najava o održavanju sednice.

Pored Belivuka i Miljkovića pod istragom su, kako su preneli mediji, i Miloš Budimir (36), Marko Budimir (32) i Vladimir Grek (36), Milovan Tadić (33), Filip Ivanovski (29), Srđan Lalić (35), Boris Karapandžić (33), Nemanja Đurić (35), Vlado Draganić (46), Aleksandar Vučeljić (39), Dejan Tešić (38), Nikola Stefanović (33), Nemanja Lakicević (41), Nikola Spasojević (29), Željko Kodžić (41), Nebojša Janković (50), Vlado Georgijev (38), Slađana Sekulić (39) i Vuk Vučinić (29).

Protiv Belivuka, Miljkovića i još 20 pripadnika njihove grupe vodi se istraga za niz teških krivičnih dela – zločinačko udruživanje, preprodaja droge, tri teška ubistva, nedozvoljneno držanje oružja. Istovremeno, u toku je istraga svih okolnosti vezanih za finansijske tokove kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Vodi se istraga i o njihovoj povezanosti sa najvišim političkim zvaničnicima u zemlji u okviru koje je ispitana i nekadašnja državna sekretarka u MUP Dijana Hrkalović. Mediji spekulišu o zvaničnicima povezanim s kriminalom, ali dosad nema zvaničnih informacija o tome u kom se smeru kreće istraga.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article