Beta-AFPdanas 15:41

Tusk: U potpunosti zabraniti uvoz ruskih i beloruskih poljoprivrednih proizvoda 1Foto: EPA-EFE/ZBIGNIEW MEISSNER

Poljski premijer Donald Tusk rekao je danas da će Poljska od Evropske komisije tražiti uvođenje „potpunih sankcija“ za ruske i beloruske poljoprivredne i prehrambene proizvode.

„Voleo bih kada bi cela EU odlučila o sankcijama protiv Rusije i Belorusije, kada je reč o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima“, rekao je Tusk novinarima u Viljnusu, glavnom gradu Litvanije.

On je ocenio da bi zajednička odluka EU bila „efikasnija“ od pojedinačnih odluka koje bi donosile zemlje članice.

Letonija je već početkom ovog meseca zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Belorusije, uključujući i uvoz preko zemalja posrednika.

Tusk je rekao da će tražiti od poljskog Parlamenta da usvoji rezoluciju kojom se traži od Evropske komisije da uvede „potpune sankcije“ na ruske i beloruske poljoprivredne i prehrambene proizvode, koji nisu predmet evropskog embarga.

Po njemu takve mere bi omogućile da sankcije postanu „realističnije“ ali i da se u potpunosti oslobodi mogućnost za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ka trećim zemljama.

Poslednjih nekoliko dana evropski poljoprivrednici demonstriraju protiv evropskog Zelenog pakta i uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda koje dozvoljava Brisel.

U Poljskoj poljoprivrednici blokiraju glavne puteve u zemlji i granične prelaze sa Ukrajinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Svet

Naslovna strana

Naslovna strana za 4. mart 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.

– Zoran Panović, novinar

Originalni tekst