Turski parlament odobrio mirovne trupe za nadgledanje primirja u Nagorno-Karabahu

Turski parlament odobrio je danas vladi predsednika Redžepa Tajipa Erdogana raspoređivanje mirovnih trupa u Azerbejdžanu da nadgledaju sporazum o primirju između te zemlje i Jermenije čiji cilj je da se prekine sukob u regionu.

Turska zastava
Turska zastava

Poslanici su izglasali jednogodišnji mandat kojim se dozvoljava Vladi da pošalje trupe u Azerbejdžan gde bi nadgledali moguće kršenje primirja iz zajedničkog tursko-ruskog nadzornog centra.
Primirje je okončalo šestonedeljene žestoke borbe Azerbejdžana i Jermenije oko enklave Nagorno-Karabah.
Turska vlada će odrediti koliko vojnika će poslati. U predlogu se navodi da bi i civilno osoblje bilo poslato u okviru mirovne misije.
Prošle nedelje su ministri odbrane Rusije i Turske potpisali memorandum o razumevanju o formiranju zajedničkog centra za nadzor u Azerbejdžanu, mada još ostaju da se razrade tehnički detalji misije.
Azerbejdžan traži od svog saveznika Turske, koja ga je podržavala u sukobu, da ima aktivnu ulogu u mirovnim pregovirima.
Ruski zvaničnici rekli su da će uključenje Ankare biti ograničeno na rad centra za nadzor na tlu Azerbejdžana i da turske mirovne trupe neće ići u Nagorno-Karabah.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će centar delovati na daljinu, koristeći dronove i drugu tehničku opremu da posmatra moguća kršenja primirja.
Rusija, koja je posredovala u postizanju sporazuma o primirju, šalje oko 2.000 mirovnjaka sa petogodišnjim mandatom.
Nagorno-Karabah je u Azerbejdžanu ali je pod kontrolom etničkih jermenskih snaga podržanih od strane Jemrenije od kada je tamo završen rat 1994. godine.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article