EPA-EFE/Henrik Montgomery

Turska će proslediti Protokol o pristupanju Švedske Velikoj narodnoj skupštini i blisko sarađivati sa Skupštinom kako bi obezbedila ratifikaciju, navodi se u saopštenju NATO-a nakon zajedničkog sastanka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, švedskog premijera Ulfa Kristersona i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, prenosi RTS.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Alijanse, od poslednjeg samita, NATO-a, Švedska i Turska su blisko sarađivale na rešavanju legitimnih bezbednosnih zabrinutosti Turske.

Švedski premijer Ulf Kristerson saopštio je da je ovo dobar dan za Švedsku, komentarišući odluku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da podrži ratifikaciju članstva Švedske u NATO-u.

“Ovo je dobar dan za Švedsku. Ovo je dugoročna obaveza Švedske. To nije samo nešto što radimo da bismo dobili članstvo u NATO-u”, poručio je Kristerson na konferenciji za medije, prenosi švedski javni servis SVT.

Dodao je da će biti uspostavljen novi bilateralni bezbednosni dijalog koji će biti poseban format saradnje.

“Razgovarali smo o odnosu Turske sa Evropskom unijom. Švedska nastavlja da podržava bližu saradnju Turske i Evropske unije”, rekao je švedski premijer.

“Kao deo tog procesa, Švedska je izmenila ustav, promenila zakone, značajno proširila saradnju u borbi protiv terorizma protiv PKK i nastavila izvoz oružja u Tursku, što je predviđeno Trilateralnim memorandumom dogovorenim 2022. godine”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da su Švedska i Turska saglasne da nastave saradnju u okviru Trilateralnog stalnog zajedničkog mehanizma uspostavljenog na Samitu NATO-a u Madridu 2022. godine i u okviru novog bilateralnog sporazuma o bezbednosti.

“Na prvom sastanku ovog Pakta o bezbednosti, Švedska će predstaviti mapu puta kao osnovu stalne borbe protiv terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama ka punoj primeni svih elemenata Trilateralnog memoranduma, uključujući član četiri”, kaže se u saopštenju NATO-u i dodaje da Švedska ne pruža podršku organizacijama koje su u Turskoj proglašene za terorističke (YPG/PYD i FETÖ).

Ukazuje se da su se Švedska i Turska saglasile da je saradnja u borbi protiv terorizma dugoročan napor, koji će se nastaviti i nakon prijema Švedske u NATO.

Američki predsednik Džozef Bajden je pozdravio odluku turskog predsednika

“Pozdravljam saopštenje koje su večeras objavili Turska, Švedska i generalni sekretar NATO-a, uključujući i obavezu predsednika Erdogana da prosledi Protokol o pristupanju Švedske Velikoj narodnoj skupštini Turske na brzu ratifikaciju”, navodi se u saopštenju predsednika SAD koje je objavila Bela kuća.

Bajden je dodao da je spreman da radi sa Erdoganom i Turskom na jačanju odbrane i odvraćanju u evroatlantskom području.

“Radujem se što ću dočekati premijera Kristersona i Švedsku kao našeg 32. saveznika u NATO-u. Zahvaljujem generalnom sekretaru Stoltenbergu na njegovom vođstvu”, poručio je Bajden.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je prethodno da će početi proces ratifikacije švedske aplikacije za članstvo u Alijansi.

“Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je jasno stavio do znanja da je Turska spremna da ratifikuje članstvo Švedske”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, preneo je švedski javni servis SVT.

Ratifikacija Mađarske za prijem Švedske u NATO je samo tehničko pitanje

Mađarske vlasti, koje još nisu ratifikovale prijem Švedske u NATO, saopštile su danas da je taj proces samo tehničko pitanje, prenosi Beta.

“Naš stav je jasan. Vlada podržava pristupanje Švedske NATO-u. Završetak procesa ratifikacije je sada samo tehničko pitanje”, izjavio je danas mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto pre odlaska na dvodnevni samit NATO-a u Vilnjusu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je u ponedeljak uveče u Vilnjusu da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pristao da “što je pre moguće” pošalje turskom parlamentu protokol o pristupanju Švedske NATO savezu.

Turska je uz Mađarsku bila jedina od 31 zemlje NATO-a koja još nije ratifikovala članstvo Švedske. Mađarska je tada saopštila da će dati svoj pristanak ako to učini Turska.

U Vilnjusu danas počinje samit NATO-a, na kojem će glavne teme biti prijem Švedske i podrška Ukrajini.

Originalni tekst