Trupe dva zavađena sudanska generala objavile novo 24-satno primirje u zemlji 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Armija Sudana i njen paravojni rival, Snage za brzo reagovanje, objavili su da će se povinovati jednodnevnom prekidu vatre koji počinje večeras, nakon što je sličan pokušaj dan ranije propao, pa je rasplamsavanje borbi poteralo stanovništvo Kartuma u bekstvo iz glavnog grada, poharanog borbama.

Vojska na čijem je čelu general Abdel Fatah Burhan saopštila je da je prekid vatre počeo danas u šest sati popodne po lokalnom vremenu, da se uvodi zbog „iz humanitarnih razloga“ i da će trajati do sledeće večeri „u zavisnosti od toga da li će se druga strana pridržavati njegovih uslova“.

Nešto ranije, Snage za brzo reagovanje na čijem je čelu Burhanu suparnički general Mohamed Hamdan Daglo, objavile su da će se povinovati 24-časovnom primirju sa početkom na ovo veče.

Slična pauza, obznanjenja u utorak i isposlovana pod međunarodnim pritiskom, raspala se gotovo istog trenutka, pa nije jasno da li će se ovo novo održati.

Stanovništvo Omdurmana, grada koji se nalazi sa suprotne strane reke Nil od Kartuma i u kojem se nalazi sedište državne televizije, kažu da i dalje čuju sporadičnu paljbu i eksplozije iako je primirje stupilo na snagu.

Stanovnici Kartuma danas su krenuli u opštu bežaniju od borbi u gradu, peške ili u vozilima, noseći sa sobom ono što su mogli da ponesu. Prema rečima onih koji su ostali, Kartum je postao „grad duhova“ koji potresaju eksplozije i vatra iz vatrenog oružja, u čijem centru bukte oblakoderi, a naoružani ljudi pljačkaju prodavnice i napadaju koga god stignu na ulicama.

Neprijateljstva između formacija dva rivalska generala izbila su pre pet dana, ostavivši za sobom barem 300 žrtava, s tim da se konačan broj ne zna, jer su mnogi leševi razbacani po ulicama a ne može da im se priđe zbog borbi.

Brza propast prethodnog primirja, uprkos pritiscima SAD, Egipta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, govori o rešenosti dva generala da skrše jedan drugog u potencijalno dugom sukobu za kontrolu nad zemljom.

Nakon što je narodnom ustanku zbačen dugogišnji autokratski vladar Omar al-Bašir, sada zavađeni generali Burhan i Dagalo su se udružili i 2021. godine izveli puč, a obojica imaju dugu istoriju gaženja ljduskih prava. Snage i jednog i drugog su se razračunavale sa borcima za demokratiju u Sudanu.

Pod međunarodnim pritiskom, Burhan i Dagalo su nedavno pristali na okvirni sporazum sa političkim strankama i prodemokratskim grupama. Ali potpisivanje je više puta odlagano usled tenzija oko integrisanja Snaga za brzo reagovanje u vojne snage Sudana i budućeg lanca komande.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst