Naslovna Iz minuta u minut Tri fabrike u Vranju i Leskovcu nova žarišta infekcije koronavirusom

Tri fabrike u Vranju i Leskovcu nova žarišta infekcije koronavirusom

Tri fabrike u Vranju i Leskovcu nova žarišta infekcije koronavirusom

Vranje i Leskovac nova su žarišta koronavirusa u Srbiji. U Vranju je ponovo otvorena kovid bolnica, a nakon testiranja svih zaposlenih u leskovačkoj Juri do sada je kod 93 radnika potvrđeno prisustvo virusa korona.

Jura
Jura

Ukupan broj obolelih Vranjanaca, prema poslednjim informacijama je 180, a hospitalizovano je njih 93, prenose Južne vesti.

Broj obolelih od virusa korona u Vranju u odnosu na juče veći je za 18, a direktorka Zavoda za javno zdravlje Svetlanea Stojanović kaže da je od subote u Vranju na lečenje primljeno 70 zaraženih osoba, od toga 55 iz fabrike nameštaja Dodić koja je identifikovana kao lokalno žarište u tom gradu. I u fabrici za proizvodnju obuće Geoks ima nekoliko potvrđenih slučajeva, kaže Stojanović.

Svi radnici fabrike Dodić su testirani.

“Juče smo poslali 327 uzorka, uzorkovani su svi preostali radnici fabrike Dodić, a do sada nam je stigao rezultat za 192 brisa i od toga je pozitivnih 18. Dvanaestoro ih je iz fabrike, a ostale ispitujemo jer se radi o ljudima koji su se sami javljali i osobama iz kontakata obolelih”, kaže Stojanović.

Zbog novonastale epidemiološke situacije u Vranju, Krizni štab je doneo odluku da niko na javnim mestima, u marketima, kafićima ne sme da se pojavi bez zaštitne maske i rukavica. Građani su obavezni da drže i fizičko rastojanje, a propisane mere kontrolisaće inspekcije.

Do otkrivanja novog žarišta, u Vranju je bilo ukupno 110 obolelih, a samo tri dana kasnije ih je 180.

Osim u Vranju poslednjih dana povećan je broj slučajeva i u Leskovcu

Nakon što su radnicima uzeti uzorci za test na virus korona i za vikend je južnokorejska kompanija "Jura" u Leskovcu bila zatvorena, deo radnika se danas vratio na posao. U pogonima je 50 odsto od ukupnog broja zaposlenih, a prema poslednjim podacima, do sada je kod 93 radnika potvrđeno prisustvo virusa korona. Ovaj broj nije konačan jer rezultati uzetih briseva stižu sporadično, a više od 700 ljudi će morati ponovo da se testira, pišu Južne vesti.

U petak su skoro svim radnicima u leskovačkim pogonima uzeti uzorci, a juče je pristigao deo rezultata od kojih je 25 bilo pozitivnih.

Povećan je i broj pacijenata u Opštoj bolnici u Leskovcu, koja je kovid centar za Jablanički i Pčinjski okrug, pa ih je sad ukupno 131, od kojih 52 iz "Jure". Svi pacijenti imaju lakšu kliničku sliku.

Prvi slučajevi obolelih od virusa korona u leskovačkoj "Juri" registrovani su početkom aprila. Naredba Gradskog štaba o smanjenju broja radnika doneta je posle višednevnih protesta radnika "Jure" ispred fabrike. Radnicima je tada nuđen i novčani bonus da nastave da rade u vreme epidemije.

Iako je Ministarstvo tvrdilo da nije bilo propusta, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da se mere nisu u potpunosti poštovale, a zaštitnik građana je naložio postupak kontrole Inspektorata za rad.

Izvor: Južne vesti, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article

Must Read

Grad Hvar odbio nove tehnologije: Građani nisu dozvolili da se instalira 5G mreža

Grad Hvar obustavlja uvođenje 5G tehnologije dok se ne dokaže da ta tehnologija nema negativan uticaj na ljude i okolinu, objavljeno je na službenim internet-stranicama Hvara. Gradsko veće Hvara jednoglasno je usvojilo odluku o baznim stanicama telekomunikacione infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije, kojom se obustavlja uvođenje 5G tehnologije na području Grada Hvara dok god se putem nezavisne i nepristrasne studije ne dokaže da ta tehnologija nema negativan uticaj na ljude i okolinu, piše portal 24 sata. Gradsko veće će, tako, organizovati radnu grupu koja će u narednih šest meseci da istražuje uzročno-posledičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma. Odluka će biti dostavljena Vladi i Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne delatnosti, koja je dužna da je prosledi je svim relevantnim čimbenicima koji djeluju na području grada Hvara. Odluka se na dnevnom redu sednice Veća našla na predlog gradonačelnika Hvara Rikarda Novaka, na inicijativu neformalne grupe građana. Razlo..

Fejsbuk saopštio: NEMA DOKAZA o stranom mešanju u proteste u SAD

Kompanija Fejsbuk objavila je da ne poseduje dokaze o koordiniranom stranom mešanju u američke proteste izazvane ubistvom Afroamerikanca Džordža Flojda, koga su u Mineapolisu ubili beli policajci. „Aktivno tragamo za tim i još nismo naišli na strano uplitanje ili unutrašnje koordinisano neautentično ponašanje vezano za proteste“, saopšteno je iz Fejsbuka. „Želimo da upozorimo ljude da ne donose prebrzo zaključke bez jasnih dokaza o stranom uplitanju“, dodaje se u saopštenju, prenosi Tanjug. Generalni državni tužilac SAD Vilijam Bar ranije je optužio strani faktor i „ekstremističke agitatore“ za širenje razdora u američkom društvu nakon brutalnog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu. Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, kojeg je policajac ugušio kolenom, dovela je do protesta širom SAD i sveta. rs.sputniknews.com

Premijer Kosova najavio brzo ukidanje mera reciprociteta i nastavak dijaloga

Premijer Kosova najavio brzo ukidanje mera reciprociteta i nastavak dijaloga Objavljeno: 5.06.2020 Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je da njegova vlada ima za cilj da ukloni sve prepreke za nastavak razgovora između Srbije i Kosova, prenosi Glas Amerike. Hoti je, rekao da veruje da će razgovori sa Beogradom biti vrlo brzo obnovljeni, dodajući da bi mere reciprociteta koje je uvela Priština mogle uskoro da budu ukinute, kako bi bio omogućen nastavak dijaloga. Upitan da li će to biti ovog meseca, Hoti je odgovorio: "u to verujem, vrlo brzo, vrlo brzo". Foto: (AP Photo/Visar Kryeziu) / Premijer Kosova Avdulah Hoti "Ulazimo u ovaj proces kako bismo zaključili sporazum sa Srbjom, što bi trebalo da rezultira konačnim priznanjem, jer već nekoliko godina vodimo dijalog o više tehničkim temama. Sada moramo sesti da u potpunosti zaključimo sporazum, jer samo to ima smisla. Trebalo bi dovesti do međusobnog priznanja", rekao je Hoti Glasu Amerike. On je naveo da sve parlamentarne stranke na..

Apple upozorio pljačkaše: “Pratimo vas”

Kompanija Apple upozorila je pljačkaše koji su tokom nereda u SAD iz njenih prodavnica odneli iPhone uređaje. Ovi telefoni prate se elektronskim putem i moraju biti vraćeni, navodi kompanija. Kako prenosi CNN, Apple onesposobljava telefone koji su ukradeni iz izloga njegovih prodavnica, čineći ih neupotrebljivim, a fotografije na kojima se može videti poruka kompanije namenjena pljačkašima pojavila se na društvenim mrežama ove nedelje. Apple prodavnice u SAD nedavno su počele da se otvaraju posle višemesečne obustave rada zbog pandemije korona virusa, ali su se prodajni objekti te kompanije u više gradova, uključujući Njujork, Filadelfiju i Vašsington, našli na meti vandala i lopova posle izbijanja protesta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu. Osim o tome da su ukradeni telefoni onesposobljeni i praćeni, pljačkaši su u poruci informisani o tome u koje prodavnice treba da vrate odnete telefone, kao i da će o svemu biti obaveštene lokalne vlasti.

Svedok: Flojd se nije opirao hapšenju, pokušavao je da smiri situaciju

Svedok: Flojd se nije opirao hapšenju, pokušavao je da smiri situaciju Objavljeno: 5.06.2020 Muškarac koji je bio sa Džordžom Flojdom u noći kada je umro rekao je da se njegov prijatelj nije opirao hapšenju i da je umesto toga pokušao da razreši situaciju pre nego što su mu stavili lisice i molio za vazduh dok mu je policajac kolenom pristiskao vrat i držao ga prikovanog za zemlju. Protesti u Vašingtonu SAD, foto: AP Photo/Jacquelyn Martin Moris Lester Hol, dugogodišnji Flojdov prijatelj, bio je sa Flojdom u automobilu kada su im 25. maja prišli policajci koji su se odazvali na poziv da neko koristi falsifikovane novčanice u prodavnici. Hol je za Njujork Tajms rekao da je Flojd pokušavao da pokaže da ne pruža otpor. "Čuo sam ga kako moli policajca: 'Molim vas, čemu sve ovo'", izjavio je Hol. On je ključni svedok u zvaničnoj istrazi koja se vodi protiv četvorice policajaca koji su hapsili Flojda. Derek Čuvin, policajac belac, koji je nastavio da pritiska kolenom Flojdo..