Tri države jednostrano uvode zabranu uvoza ukrajinskog žita 1Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Poljska, Slovačka i Mađarska saopštile su da od ponoći jednostrano uvode zabranu uvoza ukrajinskog žita, nakon što je Evropska komisija danas odlučila da ne produži embargo.

„Ovde i sada kažem – produžićemo zabranu uvoza ukrajinskog žita. Nećemo slušati Berlin, nećemo slušati Brisel, uradićemo to danas od ponoći“, rekao je premijer Poljske Mateuš Moravjecki, dodavši da je odluka Evropske komisije „štetna za poljske poljoprivrednike“, prenosi Sputnjik.

U isto vreme je i mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ saopštio da će Budimpešta zabraniti uvoz 24 poljoprivredna proizvoda iz Ukrajine. Spisak je već objavljen je u Službenom glasniku, a pored žitarica, na njemu se našlo goveđe, svinjsko, jagnjeće i kozje meso, živina, jaja, povrće, med i vino.

Uredba, koju je potpisao premijer Viktor Orban, stupa na snagu večeras u 23 časa, navodi se u odluci vlade.

Kako javlja slovački TV kanal „Markiza“, pozivajući se na Ministarstvo poljoprivrede, i ta zemlja od ponoći jednostrano produžava zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine.

Evropska komisija je danas odlučila da ne produži ograničenje uvoza četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, koje ističe 15. septembra, ali je obavezala Ukrajinu da uvede mere kontrole izvoza.

Kijev bi 18. septembra trebalo da predstavi akcioni plan Evropskoj komisiji i susednim zemljama.

Premijeri Poljske, Mađarske, Rumunije, Slovačke i Bugarske su se krajem marta obratili predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa zahtevom da reši krizu izazvanu prilivom žitarica iz Ukrajine.

U pismu su naveli da su problemi koje imaju „povezani sa značajnim povećanjem ponude ukrajinskih proizvoda na tržištima članica EU, a posebno onih koja se graniče sa Ukrajinom“.

Tražili su da Evropska komisija zabranu produži najmanje do kraja godine, ističući da je isporuka ukrajinskog žita na njihova tržišta po damping cenama ranije nanela veliku štetu lokalnim poljoprivrednicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst