SRBIJA je opozvala 23 ambasadora kojima je istekao mandat, a deo diplomata će uskoro dobiti nova zaduženja. Kako saznaju “Novosti”, upravo među ovim imenima nalaze se i kandidati za predstavnika Srbije u Crnoj Gori. U igri za naslednika Vladimira Božovića su dva muškarca i jedna žena.

ТРИ АДУТА ЗА АМБАСАДОРА У ЦРНОЈ ГОРИ: Новости сазнају - ускоро нова лица у дипломатско конзуларној мрежи

Foto: Ambasada Srbije u Podgorici

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović bio je u poseti Srbiji 10. jula, kada je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa liderom naše zemlje Aleksandrom Vučićem, rekao da su se složili da je neophodno da u bliskoj budućnosti bude imenovan ambasador Srbije u Crnoj Gori, kao i ambasador Crne Gore u Srbiji. Vučić je odgovorio da će Srbija u narednih desetak dana doneti odluku ko će ubuduće biti naš predstavnik u Podgorici.

Božović je proglašen personom non grata u Crnoj Gori nakon što je krajem 2020. Podgoričku skupštinu održanu 1918. godine nazvao “slobodnim izrazom narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom”. Vlada Srbije nije uzvratila proglašavanjem ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića nepoželjnim, ali je njega ubrzo povukla tadašnja vlada Zdravka Krivokapića.

Spekuliše se da bi otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Beogradu Predrag Mitrović mogao postati novi ambasador.

Inače, među opozvanim ambasadorima su i diplomatski predstavnici Srbije pri UN u Ženevi, EU i Savetu Evrope Dejan Zlatanović, Ana Hrustanović i Aleksandra Đurović. Više o tome čitajte klikom OVDE!

Prema Zakonu o spoljnim poslovima, na inicijativu resornog ministra, Vlada utvrđuje predlog o postavljenju šefa stalne diplomatske misije – ambasadora, o čijem postavljenju, po dobijanju agremana države prijema, odlučuje predsednik Republike ukazom. Agreman kao preduslov za postavljenje se ne odnosi na šefove stalne misije Republike Srbije pri međunarodnoj organizaciji.

Takođe, na inicijativu ministra, Vlada utvrđuje predlog o opozivu šefa stalne diplomatske misije – ambasadora, o čijem opozivu odlučuje predsednik Republike ukazom. Ukaz o postavljenju, odnosno opozivu šefa stalne diplomatske misije – ambasadora objavljuje se u Službenom glasniku Republike Srbije.

Sedam stalnih misija

SRBIJA u 73 zemlje ima ambasadore na rezidencionalnom, dok 122 države pokriva na nerezedencionalnom nivou. Takođe, imamo predstavnike u sedam stalnih misija – pri UN u Njujorku i Ženevi, Unesko u Parizu, OEBS u Beču, NATO u Briselu, EU U Briselu i Savet Evrope u Strazburu.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst