Autonomni Festival Žena – AFŽ po treći put se održava u Novom Sadu. Ove godine na dve lokacije u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a muzički događaji na bini pored knjižare Bulevar Books.

Tokom sedam festivalskih dana AFŽ kroz različite segmente programa nastavlja da u javnom prostoru pokreće pitanja kao što su nasilje prema ženama, radna prava žena, zdravstvena zaštita, položaj žena u umetnosti, nauci, preduzetništvu, da ističe žensko stvaralaštvo.

Autonomni Festival Žena ističe i celoživotni ženski rad, koji je neretko, u raznim aspektima, neplaćen, obesmišljen, obezvređen. Žena ne završava svoj posao za osam sati, žena je najčešće 24/7 domaćica, radnica, umetnica, majka, novinarka, aktivistkinja, borkinja….

Na AFŽ žene progovaraju o svim izazovima, nepravdama, teskobama, opresijama, ali i postignućima, borbama, žesnkom stvaralaštvu i uspehu.

Dijalozi (Blic dijalog umetnica, književni razgovori, okrugli sto o ženama i radu, tribine radna žena 24/7) – MSUV

Scena ( Koreodrama „Roza Luksemburg“, performans „Mesto dobre radnice“, perfomans „Migracija Kraljice Lenke – Srbija u Finsku“ , Projekat Monika Werkstatt . )

MSUV i BB

Koncerti (Elemental; Ida Prester& Lolobrigida; Oli Pop; Bo; Strouberiz; Prettz Loud; Tri kapljice; Manivi; Pop hor radio, Zborke, Horkestar) – Bulevar Books

Film ( Festival flmskih autorki; Quo Vadis Aida?) – MSUV

Radionice ( medijske, psihološke, filmske ) – MSUV

Bazar – MSUV

Izložba – Zombijana Bones, KOKODAŠ i MARINUSH – MSUV

Program AFŽ je 2022. godine okupio novosadske organizacije i pojedinke iz umetnosti i akcije, kao što su SOS Novi Sad, Centar za prevenciju samoubistva Srce, Centra za ženske studije i istraživanja, OFF Novi Sad, Femme Praxis….

afž program

Centralne teme su: Aktivizam 24/7– šta znači danas i u kojim se oblicima pojavljuje, Feminističke organizacije – šta znače kolektivi, u kojim oblicima se pojavljuju i po kojim principima rade, Žurka– eksponiranje radosti kao nezaobilazne teme aktivizma i života.

AFŽ će ugostiti brojne umetnice, aktivistkinje, psihološkonje, novinarke, naučnice, preduzetnice koje u svom polju interesovanja imaju i tematizuju prava žena. Neke od njih su:

– Zombijana Bones, ilustratorka; Maja Solar, književnica; Újházi Adrienn, samostalna vizuelna umetnica; Jelena Anđelovska, pesnikinja; Tanja Stupar Trifunović, književnica; Ivana Bulatović, književnica; Dragana Dubljević, vizuelna umetnica, redizajnerka; Milica Svirac, čelistkinja; Benak Gabriella, violinistkinja; Frosina Dimovska, umetnica; Dunja Crnjanski, pijanistkinja; Danica Bićanić, multimedijalna umetnica; Karolina Hrga, teoretičarka feminizma; Stanislava Barać, teoretičarka; Nađa Bobičić, teoretičarka; Kosana Beker, teoretičarka i aktivistkinja; Jovana Mihajlović Trbovc, naučnica; Vanja Đurić, novinarka; Jovana Gligorijević, novinarka; Brankica Drašković, novinarka i profesorka; Jasmila Žbanić, rediteljka i mnoge druge…..

Muzički deo AFŽ ugostiće Elemenatal, Idu Prester i Lollobrigida, Pretty Loud, Oli Pop, Bo, Strouberiz, horove Horkestar, Zborke, Pop hor radio, zatim Tri kapljice, Manivi.

AFŽ je osnovan 2020. godine, a ideja i pobude i dalje su iste. Godišnji susret tokom kojeg će sav fokus i pažnja usmeriti na aktivistkinje i razmenu novih ideja i starih saznanja u pomenutim oblastima, kao i u umetnosti koja je angažovana i propituje slične teme.

Na dnevnom nivou ne ostavlja se mnogo prostora za susrete među aktivistkinjama za međusobnu razmenu praksi, ideja, ili razmenu sa lokalnom sredinom.

Ja se zovem Ona i prve batine sam dobila s detetom u rukama

Original Article