Bivši premijer Pakistana Imran Kan i njegova supruga Bušra osuđeni su na po sedam godina zatvora zbog toga što je, prema sudu, sklapanjem njihovog braka 2018. godine prekršen zakon, saopštila je njegova partija. Reč je o trećoj presudi za nedelju dana protiv Imrana Kana.

Sud je naveo da brak Imrana i Bušre nije sklopnjen u skladu sa zakonom jer nije ispoštovan period koji, prema islamskim pravilima, mora da prođe između razvoda i sklapanja novog braka, prenosi RTS.

Bušra se udala za Imrana, naime, pre nego što je prošlo dovoljno vremena od njenog razvoda sa prvim mužem, smatra sud.

„Posle užurbanih saslušanja na sudu, bez unakrsnog ispitivanja svedoka i odgovarajućeg postupka – ovo je ruganje zakonu“, ocenjuje Kanova partija PTI.

Bračnom paru, osim zatvorske kazne, određeno je i da plate novčanu kaznu od po 1.800 dolara.

To je treća presuda za nedelju dana protiv 71-godišnje zvezde kriketa i dolazi uoči nacionalnih izbora koji su zakazani za 8. februar, a na kojima mu je zabranjeno da učestvuje.

Par, koji je 2018. godine sklopio brak na tajnoj ceremoniji, sedam meseci pre nego što je Imran postao premijer, negirao je da je počinio krivično delo.

Optužbe bivšeg muža

Bivši muš, sa kojim je Bušra bila 30 godina u braku, podneo je prijavu protiv nje, preneo je Rojters.

Ostaje, međutim, nejasno kako je Imre upoznao Bušru, kojoj je određen kućni pritvor u vili u Islamabadu, ali se spekuliše da je bio opčinjen njenom duhovitošću.

Imran Kan, koji se nalazi u zatvoru, osuđen je ranije ove sedmice na 10 godina zatvora zbog odavanja državne tajne i na 14 godina sa suprugom zbog korupcije, odnosno ilegalne prodaje državnih poklona.

Spendovan je na 10 godina iz političkog života zbog optužbi iznetih protiv njega.

Originalni tekst