Proleće je vreme kada se budi priroda, a sa njom i naš organizam. 

foto: Shutterstock / RossHelen
foto: Shutterstock / RossHelen

Tokom zime naš organizam se nakupi brojnim toksinima, koje je potrebno očistiti. Kada dođu prvi prolećni dani tada se budi i priroda, ali i naše telo počinje drugačiji ciklus.

Tada je pravo vreme da očistite organizam od svih toksina koji su se nakupili tokom zime. Za to vam nije potrebno ni mnogo vremena niti novca.

Sve što vam treba nalazi se u prirodi, a travar Marko Stevanović objašnjava i kako sami možete pripremiti odlične čajeve za čišćenje organizma.

Šta treba izbegavati tokom detoksikacije organizma?

– Da biste uspešno sproveli proces detoksikacije potrebno je da :

  • izbegavajte cigarete i zadimljene prostorije
  • nemojte konzumirati alkohol, kafu i gazirane napitke
  • izbegavajte mesne prerađevine, beli šećer, slatkiše
  • nemojte da jedete prženu i masnu hranu
  • izbegavajte stres

– Prvi korak u svakom programu jačanja organizma i njegovog čišćenja jeste pražnjenje debelog creva i podsticanje na pravilan rad – kaže Marko Stevanović.

Kako da očistite telo do toksina posle zime?
Kako da očistite telo do toksina posle zime?foto: Shutterstock / Dean Drobot

Osim toga organizam možete očistiti i uz pomoć nekoliko vrsta čajeva.

– Marko navodi i nekoliko čajeva i drugih delotvornih biljaka koje se koriste za čiscenje creva:


– Laneno seme: punu kasiku semena stucati u avanu, preliti sa 200 g mlakog čаја od kamilice i odjednom popiti. То ponoviti 2-3 puta dnevno. Osobe koje dugo vremena pate od hroničnog zatvora moraju češće u toku dana da uzimaju, jer lanena sluz nije škodljiva i ne izaziva naviku – objašnjava on i dodaje:

Osim specifične ishrane potrebno je uključiti i šetnju
Osim specifične ishrane potrebno je uključiti i šetnju foto: Profimedia / Wavebreak Media LTD / Wavebreak /

– Sena stimuliše pražnjenje debelog creva i otklanja zatvor. Sadrži antrahinon koji pokreće mišiće creva delujući na nervne završetke creva. Ova biljka je veoma jaka, pa je treba koristiti pažljivo, najbolje u kombinaciji sa nanom – objašnjava travar.

Osim toga, tu su i drugi prirodni način da se očiste creva i time izbace sve one loše materije koje se u njima talože tokom zime.

– Krušina je nešto blaža od sene, ali takođe vrlo korisna biljka sa jedinjenjima antrahinona i modena koja stimulišu izbacivanje fekalnih materija iz creva – kaže Marko.

Šta koristiti još kako bi ubrzali detoksikaciju?

– Jedite što više voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova i žitarica – posebno zeleno povrće (zelje, brokoli, spanać ) bogato je vitaminima i mineralima, poboljšava imunitet, čisti organizam od toksina. Umesto pržene i pečene hrane, jedite što više svežeg voća i povrća – savetuje on.


Takođe, važan deo svakog procesa detoksikacije jeste i unošenje dovoljne količine vode u organizam, jer ona takođe čisti naše telo od toksina.

Važan deo proesa detoksikacije je i unos dovoljne količine vode
Važan deo proesa detoksikacije je i unos dovoljne količine vode foto: Shutterstock / Krakenimages.com


I na posletku, ali ne i manje važno jeste kretanje. S prvim prolećnim danima krenite da praktikujete fizičku aktivnost.

– Šetnja u prirodi je izuzetno korisna. Telo se na taj način oslobađa otrovnoh toksina iz organizma i čovek se samim tim bolje oseća – završava on. 

Originalni tekst