Dvadesetdvogodišnja Riki Valeri Kol je nova mis Holandije i predstavljaće svoju zemlju na 72. izboru za mis univerzuma u ​​Salvadoru. Riki je postala prva transrodna žena sa titulom “miss” u Holandiji.

Riki je druga transrodna osoba u istoriji koja se učestvovala na ovom takmičenju. Prva je bila Špankinja Anđela Ponce, koji se takmičio 2018.

-Uspjela sam! To je nestvarno, ali postala sam mis Holandije. Bio je to edukativni i divan proces, toliko sam ponosna i srećna da ne mogu da opišem. Učinila sam svoju zajednicu ponosnom i pokazala da se to može. I da, ja sam trans žena i željela bih da podijelim svoju priču, ja sam i Riki i to je ono što mi je važno – napisala je Riki na Instagramu nakon pobjede.

Godine 2018, Riki je bio jedan od finalista holandskog sljedećeg top modela. Ranije je rekla da joj nije bilo lako da postane žena i da su je kao dijete maltretirali. Već sa osam godina znala je da ne želi da bude muškarac, a sa 11 je govorila da će se umjesto Rik zvati Riki.

-Rođen sam kao mali Rik, ali sam želio da budem velika Riki. Prelazak iz muškarca u ženu postalo je nešto zbog čega sam se osjećao kao kod kuće. Ovo putovanje je počelo kada sam imao osam godina i doživio sam mnoge padove. Posebno kada sam se identifikovao kao žensko i promijenio ime u Riki kada sam imao 11 godina. Od maltretiranja do trčanja kući u suzama, nije bilo lako. Često sam razmišljao: ‘Zašto ja? Zašto mi se ovo dešava?’ Ali moja voljena porodica i prijatelji su mi uvijek mnogo pomagali – rekla je svojevremeno.

Sa 16 godina odlučila je da postane žena. Pila je hormone, a krajem januara ove godine, promijenila je i pol, prenosi Index.hr.

„Poslije dvogodišnje liste čekanja, uspjeha i neuspjeha, sredinom decembra 2022. godine, pozvali su me iz bolnice. Odmah sam osjetio mir i moj san, koji je ponekad izgledao dalek, konačno se ostvario. Od operacije je počelo moje novo putovanje. Radujem se budućnosti i svemu što dolazi. Upamtite: gdje ima volje, ima i načina. Čak i ako stvari ponekad izgledaju nedostižne“, rekla je poslije operacije.

Originalni tekst