Transparentnost: Ministarstvo zdravlja nabavilo opremu za kovid bolnice bez primene Zakona o javnim nabavkama

Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da je Ministarstvo zdravlja nabavilo opremu za kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu bez primene Zakona o javnim nabavkama pozivajući se na odredbu koja omogućava takvo postupanje kada je to neophodno zbog zaštite bezbednosti države.

Transparentnost Srbija
Transparentnost Srbija

Ministarstvo se u obrazloženju svoje odluke pozvalo, međutim, isključivo na hitnost, a ne i na razloge bezbednosti, "što dovodi u pitanje zakonitost ovog postupka nabavke", navodi se u saopštenju TS.

TS je zbog toga pozvala Kancelariju za javne nabavke da izvrši monitoring ove nabavke.

"Vrednost nabavke je bila 1.760.129751,00 dinara bez PDV-a, odnosno nešto više od dve milijarde dinara sa PDV-om. U slučajevima izuzetne hitnosti, koja je u ovom slučaju bila neupitna, naručilac može da sprovede pregovarački postupak, što je, na primer, učinila Vojnograđevinska ustanova, kada je ugovarala izgradnju istih tih Kovid bolnica", rekli su u TS.

Transparentnost: Nije poznato kako je potrošena razlika od 60 miliona evra za kovid bolnice

Istakli su "na osnovu šturih informacija koje su objavljene naknadno" da konkurencija prilikom nabavke opreme postojala, ali je bila ograničena na firme kojima je Ministarstvo zdravlja, na osnovu nepoznatih kriterijuma, uputilo poziv da dostave ponude.

"U dopisu TS upućenom Kancelariji navodi se da je kao osnov neprimenjivanja Zakona naveden član Zakona o javnim nabavkama koji se može koristiti kao pravni osnov kada bi primena Zakona 'obavezala Republiku Srbiju da otkrije podatke čije otkrivanje je u suprotnosti sa bitnim interesima njene bezbednosti, a na osnovu odluke Vlade'", navodi se u saopštenju.

Ta vrsta izuzetka nema veze sa hitnošću nabavke, već isključivo sa zaštitom poverljivih podataka i to samo u slučajevima kada nije moguće očuvati interese bezbednosti države na drugi način, na primer tako što bi naručilac odlučio da ne objavi poverljive delove konkursne dokumentacije.

"Iz obrazloženja proizlazi da je Ministarstvo zdravlja, koje je nabavku sprovelo bez primene Zakona kako bi navodno zaštitilo bezbednost Republike Srbije, tu odluku zasnovalo isključivo na razlozima izuzetne hitnosti", kažu u TS.

Štaviše, naručilac je, kako su u TS saopštili, propustio da navede i formalni osnov za primenu izuzetka kojim se utvrđuje da bi "otkrivanje podataka bilo u suprotnosti sa interesima bezbednosti Republike Srbije".

"Hitnost sprovođenja javne nabavke ni u kom slučaju ne može biti valjani razlog za isključenje transparentnosti, pogotovo što je u vreme pandemija koronavirusa jedna ovakva nabavka privukla veliku pažnju javnosti i što je u pitanju nabavka od velikog značaja za brojne građane Republike Srbiji", objasnili su.

Takođe, kako su ukazali, hitnost takođe nije razlog koji bi bio opravdan za grubo narušavanje načela iz Zakona o javnim nabavkama, kroz ograničavanje konkurencije samo na one privredne subjekte koje je naručilac, na osnovu nepoznatih kriterijuma odabrao i pozvao da dostave ponudu.

Većina javnih nabavki tokom pandemije ostala je tajna čime se Insajder bavio u serijalu Epidemija tajni.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article