Transparentnost: GRECO ponovo izveštaj Srbije ocenio kao "globalno nezadovoljavajući"

Grupa zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO), koju je osnovao Savet Evrope, ponovo je označila izveštaj Srbije kao "globalno nezadovoljavajući", što je ocena koja je data i pre tri godine, saopštila je danas Transparentnost Srbija (TS).

Transparentnost Srbija
Transparentnost Srbija

Na sajtu CRECO-a izveštaj je označen kao poverljiv, a da bi on bio objavljen potrebna je saglasnost Vlade, objasnio je za Insajder Nemanja Nenadić iz Transparentnosti.

TS je u saopštenju pozvala Vladu Srbije da što pre odobri objavljivanje svih zaključaka GRECO, ali i da objavi šta će sve učiniti radi rešavanja ne samo onih pitanja koja se tiču izmena propisa, već i njihove primene u praksi.

"Pređašnje objavljivanje ovakve ocene GRECO bilo je podsticaj da se, makar i sa zakašnjenjem, donese zakon o lobiranju. Ostaje da se vidi hoće li ovogodišnji nalazi uticati na vlasti u Srbiji da konačno učine nešto u vezi sa preostalim pitanjima, kao što su poštovanje pravila o javnim raspravama u pripremi zakona, organizacija javnih slušanja u Skupštini, rešavanje sukoba interesa kod narodnih poslanika i stvaranje uslova za veću nezavisnost sudija i tužilaštava od političkih uticaja", navodi se u saopštenju TS.

U agendi Grupe zemalja za borbu protiv korupcije navodi se da je planirana poseta Srbiji u periodu od 2. do 6. novembra.

GRECO je prethodno u junu ove godine saopštio da Srbija do kraja 2019. godine nije primenila sedam od 17 preporuka, dok je 10 preporuka delimično primenila.

Ministarstvo pravde je tada saopštilo da u Globalni izveštaj Grupa država protiv korupcije (GRECO) nisu ušli podaci koje je Srbija ovom antikorupcijskom telu Saveta Evrope dostavila krajem 2019. godine i da zbog toga očekuje da će naredni izveštaj o napretku Srbije prepoznati učinjene pomake u ispunjavanju preporuka tog tela.

GRECO je podsetimo još 2015. preporučio Srbiji preduzimanje mera za dalje poboljšanje transparentnosti parlamentarnog procesa, koje uključuju utvrđivanje preciznih rokova za podnošenje amandmana i korišćenje hitnog postupka kao izuzetka, a ne kao pravila. Istaknuta je potreba uvođenja pravila o transparentnosti kontakata poslanika s lobistima i trećim stranama, zbog visokog rizika od nedozvoljenog uticaja.

Među preporukama iz 2015. godine bilo je i jačanje nezavisnosti i uloge Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, kao i promena procedura za izbor sudija, predsednika sudova i tužilaca. Savetovano je isključenje Narodne skupštine iz tog procesa i obezbeđivanje izbora na osnovu zasluga, kao i kontinuirana reforma sistema procene učinka sudija i tužilaca.

Odmah nakon objavljivanja da Srbija nije ispunila nijednu preporuku iz 2015, iz Ministarstva pravde je stiglo saopštenje da Srbija ubrzano radi na ispunjavanju preporuka, a ministarka pravde je na pitanje o preporukama koje je dao GRECO odgovorila da je to izveštaj iz 2015. i da je ostavljen rok do kraja godine da se "ponovo ispune preporuke koje su date u tom periodu".

Dva meseca kasnije, u godišnjem izveštaju ovog tela Saveta Evrope navedeno je da je za Srbiju i još osam zemalja u Savetu Evrope pokrenut postupak zbog, kako se navodi, "u celini nezadovoljavajuće" primene preporuka za sprečavanje korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima.

GRECO je telo Saveta Evrope čiji je cilj da poboljša kapacitet članica za borbu protiv korupcije, nadgledanjem njihove uskladjenosti s antikorupcijskim standardima. GRECO čini 47 članica Saveta Evrope, Belorusija, Kazahstan i SAD.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article