OKRUŽEN porodicom, saradnicima i hiljadama pristalica iz cele zemlje i sa povezom preko ranjenog uha bivši šef SAD Donald Tramp zvanično je, treći put zaredom, izabran za predsedničkog kandidata republikanaca.

ТРАМП УЗ ШАМПАЊАЦ УТИРЕ ПОВРАТАК У БЕЛУ КУЋУ: Подршком синдикалаца црвеној партији нанет нови ударац лидеру демократа Џоу Бајдену

Tanjug

 Prvog dana Republikanske nacionalne konvencije u Milvokiju u Viskonsinu, samo dva dana otkako je preživeo pokušaj atentata, Tramp se pojavio na skupu gde je dočekan višeminutnim ovacijama. Sa prepoznatljivom podignutom pesnicom pozdravio je okupljene i zahvalio im na podršci, uzvrativši im aplauzom.

Uoči početka konvencije objavio je na svojoj društvenoj mreži da će njegov kandidat za potpredsednika biti senator iz Ohaja Džej Di Vens, sa kojim će 5. novembra odmeriti snage sa aktuelnim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i njegovom zamenicom Kamalom Haris.

Dok se 45. predsednik SAD penjao na binu, publika ga je pratila povicima „Borba, borba, borba“, prvim rečima koji je Tramp, obliven krvlju, poručio pristalicama dok su ga agenti Tajne službe sprovodili ka automobilu koji ga je dalje odvezao u bolnicu. Prvi dan Republikanske nacionalne konvencije u Viskonsinu, jednoj od šest „neodlučnih“ država za koje se tvrdi da će odlučiti izbore, pored formalnog prihvatanja Trampove nominacije, prošao je uz govore njegovih partijskih saradnika i poštovalaca.

Najupečatljiviji govor je, prema oceni medija, održao senator iz Južne Karoline Tim Skot, koje je pričao o nedavnom atentatu na lidera republikanaca.

Kenedi Mlađi pod zaštitom Tajne službe

NEZAVISNI kandidat na predsedničkim izborima u SAD Robert F. Kenedi Mlađi dobiće, po nalogu predsednika države Džoa Bajdena zaštitu Tajne službe, posle atentata na Donalda Trampa, saopštio je američki ministar unutrašnje bezbednosti Alehandro Majorkas. „U svetlu događaja ovog vikenda, predsednik me je uputio da radim sa Tajnom službom kako bih obezbedio zaštitu Roberta Kenedija Mlađeg“, rekao je Majorkas na brifingu u Beloj kući. Kenedi se na „Iksu“ zahvalio Bajdenu. „Hvala Vam predsedniče Bajden što ste mi dodelili zaštitu Tajne službe“, napisao je on. Lider republikanaca Donald Tramp je ranije apelovao da Kenedi Mlađi dobije zaštitu Tajne službe. Tramp se juče sastao sa Kenedijem u Milvokiju sa kojim je, navodno, razgovarao da ga kao nezavisni kandidat podrži na izborima, objavio je „Politiko“.

– Naš Bog i dalje spasava. I još oslobađa. Jer je u subotu đavo došao u Pensilvaniju držeći pušku. Ali, američki lav se ponovo pridigao na noge i zagrmeo – rekao je Skot.

Javnost je iznenadilo pojavljivanje predsednika Međunarodnog bratstva vozača Šona O’Brajena, koji se obratio publici, naročito jer je poznato da većina sindikata već dugo podržava demokrate. Sindikalci su se borili i protiv antisindikalne politike koju podržavaju republikanci, posebno u Viskonsinu. Ali, O’Brajen, šef sindikata od 1,3 miliona članova, rekao je da „odbija da nastavi da radi isto što su radili njegovi prethodnici“.

– Danas smo ovde da kažemo da nismo dužni nikome ili bilo kojoj stranci. Tramp se ne plaši novih, glasnih i često kritičnih glasova. Američki narod nije glup. Oni znaju da je sistem pokvaren. Svi znamo kako se vodi Vašington. Radnici nemaju šanse da pobede u ovoj borbi – rekao je O’Brajen, preneo je Si-En-En.

Američka TV ocenjuje da je podrškom sindikalaca „crvenoj“ partiji nanet novi udarac lideru demokrata Džozefu Bajdenu, čiji put do drugog mandata zavisi od snažne podrške sindikalnih radnika u „plavim“ državama – Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu.

Na konferenciji je govorila i bivša Trampova kritičarka, manekenka i muzičarka Amber Rouz.

– Trampove pristalice nije briga da li si crnac, belac, gej ili strejt – sve je to ljubav – poručila je ona.

Lider republikanaca je na konvenciju stigao sa vetrom u leđa jer je uoči njenog otvaranja okružni sudija na Floridi Ajlin Kenon odbacila krivični postupak protiv njega za nezakonito držanje poverljivih dokumenata u Trampovom odmaralištu Mar-a-Lago. Tramp je odluku suda ocenio kao samo početan korak i pozvao da se odbace i svi preostali slučajevi koji se vode protiv njega.

U međuvremenu, lider demokrata se vratio dužnostima u kampanji, otputovavši u Las Vegas, a koje je pauzirao zbog napada na Trampa. Dao je i novi intervju za američke medije, ovoga puta za En-Bi-Si njuz, gde je izjavio da je pogrešio što je podsticao svoje pristalice da republikanski predsednički kandidat treba da bude „njihova meta“. Ali, ocenio je da je nasilna retorika problem koji ima Tramp, a ne on.

– Bila je greška upotrebiti tu reč. Mislio sam da se fokusiramo na njega. Usredsredite se na ono što radi, fokusirajte se na njegovu politiku i broj laži koje je izgovorio u debati. Nisam tip koji tako nešto kaže i koji je odbio da prihvati ishod izbora. Nisam tip koji je rekao da neće prihvatiti ishod ovih izbora. Fokus je na onome što Tramp govori i na njegovoj ideji – rekao je Bajden.

Šef Bele kuće je ponovio da neće napustiti predsedničku trku, iako je deo demokrata i donatora javno izrazilo sumnju da on može da pobedi Trampa na izborima u novembru.

– Pod jedan, jesam star, ali samo sam tri godine stariji od Trampa. Pod dva, moja oštroumnost je prokleto dobra. Za kratko vreme sam uradio više nego bilo koji predsednik. Razumem zašto ljudi kažu: Bože on ima 81 godinu. Šta će biti kada bude imao 83, 84 godine. Legitimno je postaviti to pitanje – istakao je Bajden.

Kamala spremna za debatu

KAMPANjA američkog predsednika saopštila je da je potpredsednica Kamala Haris spremna da održi debatu sa kandidatom republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa za potpredsednika – Džej di Vensom. „Harisova je spremna da polemiše sa Džej Di Vensom. Štab Bajdenove kampanje je ranije prihvatio predložene datume za debatu kandidata za potpredsednika – 23. jul ili 13. avgust. Trampova kampanja još nije prihvatila poziv za debatu.

Američki predsednik je tokom intervjua telefonski razgovor sa Trampom nakon pokušaja atentata opisao kao „veoma srdačan“:

– Rekao sam mu da je bukvalno u Džilinim i mojim molitvama.

Bajden je kasnije na pitanja novinara senatora Džej Dija Vensa, Trampovog kandidata za potpredsednika, nazvao „klonom“ bivšeg predsednika.

– On je Trampov klon po svim pitanjima, tako da ne vidim nikakvu razliku – rekao je Bajden pre nego što se ukrcao u predsednički avion.

Istovremeno, šef Senata za unutrašnju bezbednost SAD Geri Piters saopštio je da Komitet otvara dvostranačku istragu o pokušaju ubistva bivšeg predsednika SAD. Istakao je da se nada da će Komitet „ubrzati proces i održati saslušanja pre nego što se Senat raspusti tokom pauze u avgustu“.

– Sprovešćemo istragu kako bismo pogledali događaje koji su se desili i utvrdili da li je bilo kršenja bezbednosti – rekao je Piters.

Američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio je juče da je dobio pristup telefonu Tomasa Metjua Kruksa, osumnjičenog za atentat na Trampa. FBI navodi da preliminarni pregled nedavnih poziva i poruka na Kruksovom telefonu nisu rasvetlili njegov motiv, da je istraga pucnjave još u ranoj fazi, te da se pucnjava tretira kao atentat i mogući akt terorizma. Ističe se da su obavljeni i kompletni pretresi prebivališta i vozila osumnjičenog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst