EPA-EFE/CJ GUNTHER

Advokati Donalda Trampa i savezni tužioci pojavili su se u federalnoj sudnici u petak ujutro kako bi razgovarali o tome koja ograničenja bi mogla biti uvedena pre suđenja po optužbama u vezi sa izborima 2020. godine, uključujući ograničenja o tome koje informacije o slučaju bivši predsednik može da podeli, piše NBC.

Saslušanje u 10 časova po istočnom vremenu pred američkom okružnom sudijom Tanjom Čutkan održano je pre nego što je tim specijalnog tužioca Džeka Smita predao otkriće u slučaju koji bi vlada želela da pokrene suđenje u januaru.

Do kasnog popodneva, Čutkan je unela zaštitnu naredbu u kojoj se postavljaju ograničenja u vezi sa načinom na koji Trampov tim može da se nosi sa stotinama hiljada stranica otkrića i usmeno je upozorila Trampove advokate na izjave o slučaju.

„Okrivljeni i branilac neće otkriti osetljive materijale ili njihov sadržaj direktno ili indirektno bilo kom licu ili entitetu osim osobama koje su zaposlene da pomažu u odbrani, osobama sa kojima se razgovara kao potencijalnim svedocima, braniocima potencijalnih svedoka i drugim licima kojima to sud može odobriti “, napisala je Čutkan.

Ona je u petak presudila da će se zaštitna naredba odnositi samo na „osetljive“ materijale, a ne na sva otkrića, kao što je vlada zahtevala i izdala je oštro upozorenje Trampu i njegovom timu odbrane da izbegavaju javne izjave koje bi mogle da zastraše svedoke, nanesu predrasude potencijalnim porotnicima ili inače stvoriti „karnevalsku atmosferu“ oko kućišta.

“Gospodin Tramp, kao i svaki Amerikanac, ima pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana. Ali – to pravo nije apsolutno“, navela je.

Tramp se na visokom ročištu prošle nedelje izjasnio da nije kriv po trećoj krivičnoj optužnici protiv njega ove godine. On je optužen u ovom predmetu, koji je usredsređen na napore da se ponište rezultati izbora 2020, za zaveru da se prevare SAD, zaveru radi ometanja zvaničnog postupka, opstrukciju i zaveru protiv prava glasa i brojanja glasova. Velika federalna porota u Vašingtonu vratila je optužnicu 1. avgusta.

Trampov advokat Džon Lauro, pregledajući potencijalne argumente na suđenju, rekao je tokom vikenda u emisiji “Meet the Press” na NBC-u da je Tramp možda počinio “tehničko kršenje ustava”, ali da nije prekršio krivične zakone.

Saslušanje u petak bilo je usredsređeno na zaštitnu naredbu koju su zatražili tužioci i koja bi postavila pravila o tome koje informacije Tramp ili njegovi advokati mogu da dele javno pre nego što vlada preda materijale za otkrivanje.

Pozivajući se na Trampove „izjave na društvenim mrežama u vezi sa svedocima, sudijama, advokatima i drugima koji su povezani sa pravnim stvarima koje se vode protiv njega“ – posebno post na Truth Social-u sadržine: „AKO IDEŠ ZA MNOM, JA IDEM ZA TOBOM!“ – Smitova kancelarija je saopštila da deljenje, na primer, transkripta velike porote „može imati štetan efekat na svedoke ili negativan uticaj na pravično sprovođenje pravde u ovom slučaju“.

Trampov tim je tvrdio da je vlada nastojala da “ograniči prava iz Prvog amandmana”, iako su, kao uobičajena praksa, ustavna prava optuženih za krivična dela rutinski ograničena. Trampovi advokati su tvrdili da Smitova kancelarija „traži da Sud preuzme ulogu cenzora i nametne propise zasnovane na sadržaju političkog govora predsednika Trampa“.

Na saslušanju u petak, Lauro je ukazao na jedinstvenost slučaja koji uključuje bivšeg predsednika i sadašnjeg kandidata za predsednika koji je pokrenula administracija njegovog verovatnog protivnika na opštim izborima, predsednika Džoa Bajdena.

„Moramo se suočiti sa činjenicom da smo ovde u nepoznatim vodama. … Njegov protivnik je naveo da Ministarstvo pravde podnese krivičnu prijavu protiv njega“, rekao je Lauro.

Lauro tvrdi da bi zaštitna naredba koju je predložila vlada bila korisna za Bajdenovu kampanju, jer bi ugušila Trampov politički govor.

Čutkan je odbacio politički argument.

„Ovo je krivično suđenje. … Ne mogu i neću uzeti u obzir u svoje odluke efekat koji će to imati na političku kampanju za bilo koju stranu“, iznela je ona i dodala.

„Nameravam da osiguram da vašem klijentu budu data sva prava. Postojanje političke kampanje neće imati nikakvog uticaja na moju odluku“. Naglasila je da namerava da drži politiku “dalje od ovoga”.

Tomas Vindom, tužilac Smitove kancelarije, tvrdi da je zaštitna naredba potrebna da bi se zaštitili svedoci i „sprečilo da upotreba bilo kakvog materijala proizvedenog tokom otkrića šteti grupi porote“.

Prema njegovim rečima, odbrana „traži blagoslov suda da koristi kriminalno otkriće u političke svrhe“.

Čutkan je ponovila da mora da odmeri prava na govor u vezi sa Trampovim prvim amandmanom, napominjući da je Tramp već obavezan svojim uslovima oslobađanja od uznemiravanja ili zastrašivanja svedoka.

Nakon rasprave o mogućnosti da Tramp objavi materijale za otkrivanje na internetu, ona je odlučila da će se transkripti razgovora sa svedocima smatrati osetljivim materijalima koji podležu zaštitnom nalogu.

„Odbrana vašeg klijenta bi trebalo da se odvija u ovoj sudnici, a ne na internetu. U meri u kojoj vaš klijent želi da daje izjave na internetu, mora da se prepusti zaštiti i bezbednosti svedoka“, rekla je Čutkan.

Lauro uverava da će se „predsednik Tramp savesno pridržavati uslova puštanja na slobodu“, što uključuje da neće raditi ništa što bi se moglo protumačiti kao uznemiravanje ili zastrašivanje svedoka.

On iznosi da će zbog Trampove kampanje možda morati da se pozabavi svedočenjem svedoka. Bivši potpredsednik Majk Pens, koji se bori protiv Trampa 2024. godine, svedočio je pred velikom porotom specijalnog tužioca u aprilu.

„On je optuženi“, rekla je Čutkan o Trampu. “Imaće ograničenja kao i svaki drugi optuženi.”

Zaštitni nalog će, kako ona navodi, zahtevati da advokati odbrane pregledaju sve beleške koje Tramp vodi dok pregleda osetljive materijale kako bi se uverili da ne sadrže lične podatke svedoka. Trampu će takođe biti zabranjeno da ima telefon, kopir mašinu ili bilo šta drugo što bi moglo da napravi kopiju osetljivih materijala dok ih pregleda.

„Pokazao je tendenciju da se drži materijala koji ne bi trebalo“, rekao je tužilac Vindom.

Do suđenja ima još dosta. Smitov tim je u četvrtak predložio da izbor žirija počne u decembru i da suđenje počne s početka naredne godine.

Datum suđenja 2. januara, kako piše njegov tim, potvrdio bi snažan interes javnosti za brzo suđenje — interes garantovan Ustavom i saveznim zakonom u svim slučajevima.

Trampov tim još nije podneo svoj odgovor za datum suđenja. Vindom je u petak rekao da je vlada spremna da pretvori 11,6 miliona stranica otkrića u svojoj prvoj produkciji, kao i hard disk koji sadrži ekstrakcije iz različitih uređaja.

Ona je saslušanje završila upozorenjem Trampovom timu “da posebno vodi računa o javnim izjavama o ovom slučaju”.

„Čak i dvosmislene izjave strana ili njihovih branilaca, ako se razumno mogu protumačiti kao zastrašivanje svedoka ili nanošenje štete potencijalnim porotnicima, mogu ugroziti proces“, zaključila je ona.

Originalni tekst