“Učinio sam NATO jakim”, napisao je velikim slovima republikanski favorit za američke predsedničke izbore 2024. na društvenoj mreži Truth Social, čiji je osnivač.

“Kada sam rekao da 20 zemalja koje nisu plaćale svoj pošteni udeo moraju platiti i da, ako ne plate, neće imati vojnu zaštitu SAD-a, novac je počeo stizati”, rekao je Tramp.

“Nakon toliko godina otkako su Sjedinjene Države plaćale za druge, bio je to krasan prizor”, rekao je, “Ali sada, kad nije bilo mene da kažem da moraju platititi, oni opet po starom”, rekao je.

Na događaju u sklopu predizborne kampanje u državi Južnoj Karolini u subotu, Tramp je rekao da “neće štititi” od Rusije zemlje koje ne ispunjavaju NATO-ove zahteve za odbrambenu potrošnju.

“Zapravo, ohrabrio bih ih da rade šta god žele”, rekao je Tramp, misleći na Rusiju, dovevši u pitanje obaveze saveza o kolektivnoj odbrani.

Nije jasno je li Tramp ikada vodio takav razgovor s predsednikom neke druge države.

Trampov komentar izazvao je burne reakcije u Evropi, gde su sveža sećanja na Trampov skepticizam prema transatlantskom savezu.

Izazvao je manji bes 2017. kada je NATO nazvao “zastarelim”, a tokom svog predsedničkog mandata često je optuživao da SAD plaća nepravedan udeo kao članica, prenosi N1.

Post Views: 24

Originalni tekst