Foto: EPA-EFEBONNIE CASH POOL EPA-EFEWILL LANZONI CNN PHOTOS MANDATORY

Potpredsednica Kamala Haris pristala je na pravila ABC news za debatu sledeće nedelje sa Donaldom Trampom i popust.

Mikrofoni oba kandidata ipak će biti isključivani tokom 90 minuta koliko su na sceni.

Brajan Falon, viši savetnik za komunikacije u timu Kamale Haris napisao je da veruje da je format „u osnovi nepovoljan za potpredsednicu i uskraćuje joj mogućnost da kao bivšoj tužiteljski u potpunosti unakrsno ispita kandidata republikanaca, tvrdi upućeni izvor, prenosi Politico.

Prigušeni mikrofon, napisao je Falon, „služi da zaštiti Donalda Trampa od direktne razmene sa potpredsednicom. Pretpostavljamo da je to glavni razlog insistiranja njegove kampanje na prigušenim mikrofonima“.

Nastavio je: „Razumemo da Tramp predstavlja rizik da u potpunosti preskočimo debatu, kao što je pretio da će to učiniti ranije, ako ne pristanemo na format koji on želi.

Ne želimo da ugrozimo debatu. Iz tog razloga, prihvatamo kompletan skup pravila koje je predložio ABC, uključujući i prigušene mikrofone.“

ABC News je zvanično objavio pravila kasno u sredu, uz napomenu da su se oba kandidata složila sa formatom.

Mreža je, piše CNN, ponudila uveravanja kampanji Harisove, da će ako dođe do značajnih unakrsnih razgovora između Haris i Trampa, možda odlučiti da uključi mikrofone kako bi javnost mogla da razume šta se dešava.

Bivši predsednik je u sredu rekao da će je „pustiti da priča“ kada su ga pitali o predstojećoj debati sa Haris.

„Znate kada sam imao Bajdena pustio sam ga da priča. Pustiću i nju da priča“, rekao je Tramp.

Pravila ABC-a, koja su prvi put predstavljena kampanjama prošlog meseca, u velikoj meri odražavaju format predsedničke debate CNN-a u junu između Trampa i Džoa Bajdena, tokom koje su mikrofoni kandidata bili isključeni dok je njihov protivnik govorio.

Bilo je to pravilo na kome je Bajdenova kampanja insistirala, ali nešto što je Harisova kampanja nastojala da promeni nakon što je postala predsednička kandidatkinja.

Pravila mreže takođe navode da neće biti publike, kandidatima neće biti dozvoljeno da imaju pisane beleške, nijedno osoblje ne može da ih poseti tokom dve reklamne pauze i kandidati ne mogu da postavljaju pitanja jedni drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst