EPA-EFE/Peter Foley

(Beta) – Bivši predsednik SAD Donald Tramp izjasnio se pred sudom u Majamiju da nije kriv po optužnici koja ga tereti da je zadržao poverljive dokumente nakon što je otišao iz Bele kuće, pišu svetski mediji.

Kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC), optužnicom se tvrdi da su strogo poverljiva dokumenta sa državnim tajnama bila skladištena u tuš-kabini, u kupatilu, u sali za bal i spavaćoj sobi u Trampovom letnjikovcu Mar-a-Lago na Floridi.

Kako prenosi Si-En-En (CNN), Tramp nije govorio pred sudom već je njegov advokat u njegovo ime rekao da bivši predsednik smatra da nije kriv ni po jednoj od 37 tačaka optužnice.

CNN ukazuje i da je Tramp prvi američki predsednik u istoriji protiv kojeg je podignuta federalna optužnica, i prenosi da je on u sudnici sedeo pogrbljen i smrknut.

Pristalice bivšeg predsednika demonstrirale su ispred zgrade suda, a pošto je izašao odatle, Tramp je svratio do veoma posećenog kubanskog kafea u Majamiju da pozdravi one koji ga podržavaju.

Najavljeno je da će Tramp kasnije održati govor u svom golf-klubu u Nju Džerziju.

Tramp ponovo hoće da bude predsednik SAD i u kampanji je da postane republikanski kandidat za predsedničku funkciju. On je podizanje federalne optužnice okarakterisao kao “mešanje u izbore”.

Specijalni savetnik i glavni istražitelj u postupku protiv Trampa, Džek Smit, založio se za brzo suđenje i naglasio da Tramp nije kriv dok se suprotno ne dokaže.

Originalni tekst