Bivi ameriki predsednik Donald Tramp pobedio je na republikanskim predizborima u Junoj Karolini svog jedinog rivala za stranakog kandidata na predsednikim izborima Niki Hejli.

Prema prvim procenama, pie GardijanDonald Tramp je na republikanskim predizborima u Junoj Karolini osvojio oko 60 odsto glasova, dok je Hejli ostala na 40.

U pobednikom govoru u Kolumbiji, prestonici June Karoline, samo nekoliko minuta nakon zatvaranja biralita, Tramp nijednom nije pomenuo Niki Hejli.

Nikada nisam video Republikansku partiju tako ujedinjenu kao sada, istakao je Tramp.

Hejli, koja je bila guvernerka June Karoline od 2011. do 2017, i koja je u toj saveznoj dravi i roena, priznala je poraz i estitala Trampu na pobedi.

Uprkos dananjem ubedljivom porazu, poruila je da ne razmilja da odustane od borbe sa Trampom.

Ono to sam danas videla bila je frustracija June Karoline zbog pravca u kom naa zemlja ide. I ta frustricija nije prisutna samo ovde, ve irom Sjedinjenih Drava. Ja to oseam do sri, rekla je Hejli. Rekla sam ranije ove nedelje da u bez obzira ta se desi u Junoj Karolini, nastaviti da uestvujem u trci za predsednika. Ja sam ena od rei.

Kako pie GardijanHejline pristalice zahvalne su joj zbog napora koje ulae pokuavajui da postane republikanski kandidat, jer je to zapravo pokazatelj kako bi stranka u budunosti mogla da izgleda. Mnogi veruju da 52-godinja Hejli postavlja temelje za buducu predsedniku kandidaturu ili se postavlja kao oigledan drugi izbor ukoliko se na kraju ipak ispostavi da Tramp ne moe da bude kandidat stranke.

Tramp je pobedio na svim republikanskim predizborima do sada u Ajovi, Nju Hempiru, Nevadi, Devianskim ostrvima i sada u rodnoj dravi Niki Hejli.

Sledei predizbori bie odrani u Miigenu 27. februara, a onda slede Ajdaho i Misuri 2. marta, Distrikt Kolumbija 3. marta, Severna Dakota 4. marta i potom superutorak 5. marta, kada e republikanci glasati u 16 drava.

Originalni tekst