EPA-EFE/JIM LO SCALZO / POOL ATTENTI

(Beta) – Bivši predsednik SAD Donald Tramp (Donald Trump), koji to ponovo hoće da postane, može biti pozvan na odgovornost zbog uvreda koje je 2019. godine izneo na račun jedne žene koja ga je optužila za seksualno napastvovanje, saopštilo je danas američko ministarstvo pravde, a prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Time je stavljena tačka na pitanje njegovog imuniteta u slučaju I Džin Karol (E Jean Carroll), koja je tužila Trampa za klevetu. Njegovi advokati, državni pravobranioci, ranije su tvrdili da Tramp uživa imunutet, jer je sporne izjave dao u trenutku kad je bio na funkciji predsednika SAD.

Međutim, juče su saopštili da više nemaju “dovoljno osnova” da izvedu zaključak kako je Tramp postupao unutar granica svojih predsedničkih ovlašćenja, jer su se njegove izjave iz 2019. godine ticale “lične povređenosti” u vezi sa događajima koji su se zbili godinama pre no što je Tramp postao prvi čovek SAD.

Odluka ministarstva pravde jača šanse I Džin Karol u postupku koji je pokrenula protiv bivšeg predsednika SAD, ocenjuje Bi-Bi-Si.

U maju ove godine, Trampu je naloženo da ovoj bivšoj kolumnistkinji plati 5 miliona dolara jer je utvrđeno da ju je seksualno napastvovao 1996. godine u jednoj robnoj kući u Njujorku.

I Džin Karol (79) sada traži 10 miliona dolara na ime odštete za klevetu, a suđenje će početi u januaru sledeće godine.  

Njena tužba se odnosi na Trampove komentare u vezi sa njom koje je izneo na konferenciji za novinare 2019. godine. Tužba je dopunjena osvrtom na nove komentare koje je Tramp javno izneo pre dva meseca, samo dan pošto je proglašen odgovornim za seksualno napastvovanje.

Roberta Kaplan (Roberta A Kaplan), advokatica I Džin Kerol, pozdravila je promenu stava državnih pravobranilaca iz ministarstva pravde.

Originalni tekst