EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

(Beta-AFP) – Francuske snage reda privele su oko 3.200 osoba između utorka i nedelje tokom pet uzastopnih noći nereda izazvanih zbog smrti 17-ogodišnjeg Nahela koga je ubio policajac, a od privedenih 60 odsto nije poznato policiji, rekao je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen. 

Ministar je rekao tokom posete Remsu, na severoistoku Francuske, da 60 odsto od tih privedenih 3.200 osoba nema nikakve prethodne sudske postupke i nisu poznati policijskim službama i nikad nisi bili podvrgnuti policijskoj kontroli.

Prosečna starost privedenih je 17 godina, a ponekad se radi i o deci od 12 do 13 godina, koji su izazivali požare, napadali policiju i izabrane predstavnike naroda, rekao je minsitar.

On je insistirao na odgovornosti roditelja i porodice u nadzoru tih mladih osoba, jer, kako je dodao, nije na nacionanoj policiji ili žandarmeriji, ili gradskim vlastima, ili čak na državi da rešava problem kada 12-ogodišnje dete zapali neku školu.

Ministar je rekao da je konstatovano da u noći od nedelje na ponedeljak nije prijavljen nikakav veći incident i da se red ponovo uspostavlja, zahvaljujući najavljenoj čvrstoći snaga reda.

Međutim na zahtev predsednika republike policija i žandarmerija će i dalje biti vrlo aktivno mobilisana i narednih noći.

Ministar je rekao da je oslobođeno 20 miliona evra da se postave nove kamere za video nadzor, umesto starih polomljenih tokom nereda. Rekao je da je državni novac na raspolaganju gradskih vlasti.

U pet noći nereda do nedelje ujutru Ministarstvo je zabeležilo 5.000 zapaljenih vozila, 10.000 zapaljenih kanti za smeće, gotovo 1.000 zgrada zapaljenih ili oštećenih, 250 napada na policijske stanice i žandarmerije i povređenih više od 700 pripadnika snaga reda.

Originalni tekst