Tiodorović: Razmatramo dve opcije za pooštravanje mera

Epidemiolog Branislav Tiodorović upozorio je pred početak današnje sednice Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa da je epidemiološka situacija u zemlji nepovoljna, a u pojedinim delovima i vanredna i da će morati da se razgovara o pooštravanju mera.

Branislav Tiodorović Foto: Srđan Ilić
Branislav Tiodorović Foto: Srđan Ilić

Tiodorović je za RTS istakao da postoje dva scenarija za pooštravanje mera od kojih se prvi odnosi na celu državu, dok je, kako kaže, druga opcija da se u pojedinim lokalnim samoupravama pooštre mere i da se postavi pitanje njihovog većeg angažovanja.

Dodao je da će sigurno biti potrebna dodatna kontrola i nadzor nad sprovođenjem postojećih mera.

Kada je u pitanju skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, on je istakao da će se raspravljati o tome da li se time postiže efekat, upozorivši na okupljanja na privatnim žurkama.

"Najvažnije će biti da se pozovemo na pojedinačnu odgovornost", rekao je Tiodorović.

Epidemiolog je najavio i da će na sednici raspravljati o potrebi prelaska u potpunosti na onlajn nastavu, kao i da li će do toga doći u celoj zemlji ili samo u pojedinim lokalnim samoupravama, ali tek kad postignu uvid u stanje u školama.

Sednica Kriznog štaba počela je u osam časova, a kako je ranije najavio epidemiolog Predrag Kon, održava se na zahtev medicinskog dela ovog Vladinog tela.

Kon je pre dva dana, najavljujući sednicu, za RTS rekao da već danima u javnosti upozoravaju da je potrebno pooštravanje mera, ističući da na dnevnom redu neće biti policijski čas ali da će se raspravljati o dužini radnog vremena.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije Zoran Gojković juče je rekao da se zmatra ponovno zatvaranje škola.

On je istakao da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća i da već četiri-pet dana konstantno traje povećanje broja novoobolelih.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek juče je rekao da je pogoršanje epidemiološke situacije rezultat žurki koje su organizovane proteklih dana.

Đerlek je, govoreći o današnjem sastanku Kriznog štab, rekao da neće biti pitanja o popuštanju mera, jer prvenstveno mora da da bude zaštićeno zdravlje ljudi, a posle toga ekonomija.

S druge strane, na višednevna upozorenja članova stručnog dela Kriznog štaba da dolazi do povećanja broja zaraženih i predloge o skraćenju radnog vremena, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u nedelju je ponovio da Beograd ne prihvata taj predlog.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article