Tiodorović: Oni koji organizuju novogodišnje žurke da se zapitaju hoće li za njih biti mesta u bolnicama

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je danas da je u Srbiji i dalje teška i ozbiljna epidemiološka situacija i da nema dileme da opasnost od koronavirusa nije prošla. On je naglasio da privatne žurke mogu biti veliki rizik u narednom periodu.

Branislav Tiodorović Foto: Srđan Ilić
Branislav Tiodorović Foto: Srđan Ilić

"Na prvi pogled čini da pada broj zaraženih i hospitalizovanih, ali i dalje je visok broj umrlih. Ovog puta moramo na drugačiji način dočekati Novu godinu, ne kao što smo navikli", rekao je Tiodorović za TV Prva.

Prema njegovim rečima, većina Kriznog štaba je bila za mere koje su predložene, da nema organizovanog dočeka Nove godine, ali ni reprize.

"Dogovorili smo se složno – nema proslave. Ugostitelji rade do 18 časova 31. decembra i 1.januara, a da se posle toga nastave rad do 20 časova. Sve to važi do 11. januara kada se ponovo procenjuje situacija, pa ćemo videti hoće li se mere popuštati ili pooštravati", rekao je on.

Upitan da prokomentariše pisanje medija i prognoze da će u gradovima po Srbiji biti organizovano 500 ilegalnih žurki, Tiodorović kaže da to može biti veliki rizik u narednom periodu.

"Ali ja moram da kažem i da oni koji to organizuju treba da razmisle da su i oni na redu, a pitanje je hoće li za njih biti mesta u bolnicama", rekao je član Kriznog štaba i izneo podatak koji je njega šokirao.

Naglasio je da ćemo, ukoliko se prave takve žurke, posle 15. do 20. januara imati novi talas, koji neće biti ništa manje žestok nego ovo što smo imali do sada.

Tiodorović je rekao da epidemijska kriva ima tendenciju blagog pada, ali je zabrinjavajuće da je i dalje veliki broj umrlih i to što su bolnice pune.

Sa vakcinacijom u januaru, možemo u februaru imati broj imunih na niovu od 40 do 50 odsto, čime se približavamo onom broju neophodnom za kolektivni imunitet i verujem da od proleća naš život može početi da liči na onaj pre korone, rekao je Tiodorović i naglasio da će sigurno primiti vakcinu "kada dođe red na njega".

Izvor: B92

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article