Tiodorović: Nema razloga ni opravdanja za policijski čas ili vanredno stanje

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da trenutno u Srbiji nema razloga niti opravdanja za uvođenje policijskog časa ili vanrednog stanja.

Branislav Tiodorović / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV
Branislav Tiodorović / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV

Gostujući na televiziji Prva, on je ocenio da bi uvođenje takvih mera "samo dovelo do većih tenzija i neadekvatnog odgovora onog manjeg dela stanovništva koje se ni sada ne ponaša solidarno".

"Mi smo prošli kroz te mere u ovih osam meseci i znamo da zaključavanje nikad nije posebno dobro rešenje. Sutra će Krizni štab razmatrati epidemiološku sitauciju u zemlji ali mislim da nećemo ići sa nekim zatvaranjem kao u Velikoj Britaniji i nekim drugim državama jer smo ipak u mnogo boljoj situaciji u odnosu na njih", kazao je epidemiolog.
Naveo je da se znalo da će novembar i decembar biti teški kao i da su stručnjaci skretali pažnju na epidemiološki rizik žurki na splavovima i u noćnim klubovima ali da "tu nije nešto posebno urađeno".
"Bez dobre kontrole nema sprovođenja mera a svoj deo nije uradio onaj ko je trebalo da sprovodi mere. U Beogradu su mere najlošije sprovođene i tu je kontrola bila najlošija o čemu svedoći broj novozaraženih u glavnom gradu", kazao je Tiodorović.
Naveo je da je i na jugoistoku Srbije broj prvih pregleda u kovid ambulantama povećan prethodnih dana za oko 50 odsto kao i da je povećan priliv pacijenata na bolničko lečenje.
"Posebno je loša situacija u Preševu i Bujanovcu. U vranjsku bolnicu je tokom noći primljeno dvadesetak pacijenata iz tih mesta a uglavnom je reč o ljudima koji su prelazili u Severnu Makedoniju, između ostalog i zbog šverca", rekao je Tiodorović.
Dodao je da se pik ovog talasa epidemije može očekivati sredinom novembra kao i da je moguće da jesenji raspust za učenike u Srbije bude produžen, odnosno da počne od narednog ponedeljka i da traje do 15. novembra.
"Ako tada bude sve pod kontrolom, u smislu poštovanja mera, onda ćemo iza polovine meseca početi da spuštamo krivu što će omogućiti da se zdravstveni sistem izbori sa plimom koja se ka njemu kreće, posebno u velikim gradovima", naveo je epidemiolog.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article