Tiodorović: Epidemiološka situacija nije poboljšana, ako se ovako nastavi moraćemo da razmišljamo o vanrednom stanju

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je danas da nije došlo do poboljšanja epidemiološke situacije u zemlji i dodao da će, ako se nešto ne promeni, morati da se razmišlja o uvođenju rigoroznijih mera.

Branislav Tiodorović / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV
Branislav Tiodorović / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV

Tiodorović je za RTS rekao da su postojeće mere sasvim dobre ako bi ih se svi pridržavali i ako bi bile adekvatno kontrolisane.

Dodao je da će sednica Kriznog štaba na kojoj će se odlučivati o novim epidemiološkim merama biti održana sutra u 15.30 sati i da će svakako morati biti uvedene mere za građane koji iz inostranstva dolaze u zemlju, poput negativnog PCR ne starijeg od 48 sati.

Dodao je za one koji nemaju test predviđen karantin od minimum 10 dana.

"Najsigurnije je da primenimo to što se već primenjuje u Evropi. Biće zelenih lista, na kojima će biti nekih zemalja kao što je Finska, koja je najbolja, Estonija", naveo je član Kriznog štaba.

Tiodorović kaže da je struka očekivala da će doći do smirivanja situacije i da ćemo imati bolji trend, ali da se to nije desilo.

Kada je u pitanju uvođenje zabrane kretanja, Tiodorović je rekao da ako se nastavi trenutna epiemiološka situacija možemo očekivati određene oštrije mere pa čak i uvođenje policijskog časa i vanrednog stanja, što, kako je rekao, može samo Skupština.

To sve, kako je rekao, zavisi od toga da li će narednih dana biti pokazana potupunu odgovornost u sprovođenju mera.

Na pitanje da li Krizni štab ima podatke o tome koliko se poštuju mere u ugostiteljskim objektima, pre svega radno vreme do 17 časova, epidemiolog je rekao da svi izveštaju lokalnih samouprava govore da se primena mera dosta dobro kontroliše.

Međutim, dodao je da broj obolelih govori da ipak ne funkcioniše sve.

Kada je u pitanju vakcinacija, Tiodorović je naveo da je formiran tim Ministarstva zdravlja koji funkcioniše preko Batuta koji utvrđuje mere za imunizaciju, poput prioriteta, mesta za vakcinaciju i distribuciju vakcine.

"Pripreme su u toku. Moramo reći da nećemo imati 2-3 miliona vakcina i moramo objasniti ljudima koji su prioriteti i zašto je potrebno vakcinisati se", rekao je on.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article