Tiodorović: Bolnice primaju više kovid pacijenata nego što otpuste

Epidemilog Branislava Tiodorović izjavio je da je u bolnicama i dalje prijem bolesnika veći od broja otpusta i da se očekuje da će do kraja sledeće nedelje taj broj početi da opada. Ističe da je, kako bismo se vratili normalnom životu, nephodno za što kraće vreme sprovesti obimniju vakcinaciju, kao i da bi bilo idealno da se u naradnih mesec do dva meseca vakciniše tri do tri i po miliona ljudi.

Branislav Tiodorović / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV
Branislav Tiodorović / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV

"Sigurno je da imamo više pozitivnih od onih koji se jave, jer postoje ljudi koji nemaju simptome ili imaju lakše, pa ne odu lekaru, a usput nekog možda i zaraze. Dakle, dok ne steknemo kolektivni imunitet bar do 70 odsto, ne smemo se opustiti nikako i treba naglasiti da je nama potrebna kolektivna odgovornost", rekao je za današnji Blic, Tiodorović, koji je i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Prema njegovim rečima, "bilo bi dobro da smanjimo broj zaraženih na dvocifren broj, ali daleko smo od toga".

"Tek onda bismo mogli da kažemo da smo stali na crtu ovoj bolisti. S druge strane, potrebno je smanjiti hospitalizaciju, a prema podacima sa kojima trenutno raspolažemo, bolnice primaju više nego što otpuste, svi očekujemo da će do kraja sledeće nedelje taj broj početi da opada", objasnio je Tiodorović.

On je istakao da je "apsolutna potreba" da se uvede obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika.

"Svako ko se izjašnjava protiv toga mora da objasni zašto je to tako. Ako se neko izjašnjava protiv obavezne vakcinacije zbog specifičnosti zdravlja, ako neko ne može da primi to je u redu, ali svako ko se drugačije izjašnjava a nema argumente takva osoba nije za medicinu", rekao je Tiodorović.

Broj prijema pacijenata u Štark Areni poslednjih dana nešto manji

Koordinator kovid bolnice Štark Arena u Beogradu Predrag Jovanović izjavio je jutros da je i dalje veliki broj prijema pacijenata u tu ustanovu, ali da je ipak poslednjih dana nešto manji.

"Umesto 40 i 50, to je tridesetak prijema dnevno", rekao je Jovanović za RTS.

Prema njegovim rečima, u toj ustanovi se trenutno leči 336 pacijenata, od kojih je oko 300 na kiseoničnoj terapiji.

Istakao je da se primaju pacijenti s ozbiljnim komplikacijama, obostranom upalom plućam koji su zavisni od kiseonične terapije.

"Najmlađi pacijent ima 22 godine, a najstariji 75", rekao je on.

Jovanović je apelovao na građane da se dalje pridržavaju epidemioloških mera.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article