Tim SZO za istraživanje porekla koronavirusa posetio centar za kontrolu bolesti u Vuhanu

Tim Svetske zdravstvene organizacije koji istražuje poreklo pandemije koronavirusa posetio je danas centar za kontrolu bolesti koji je imao ranu ulogu u upravljanju tom krizom.

Svetska zdravstvena organizacija
Svetska zdravstvena organizacija

Danas je tim SZO posetio Centar za kontrolu bolesti provincije Hubej, a prema rečima člana tima Petera Daška sastanak je bio "dobar i važan". Drugi detalji nisu izneti.

Istraživači SZO-a stigli su prošlog meseca u Vuhan, glavni grad provincije Hubej, a u potrazi za zaključcima do sada su posetili bolnice u kojima su lečeni mnogi prvi pacijenti i tržnicu morskih plodova gde su se slučajevi infekcije tada nepoznatim virusom pojavili u decembru 2019.

Nakon dvonedeljnog karantina, tim Svetske zdravstvene organizacije terenski rad u misiji utvrđivanja činjenica o poreklu virusa koji je izazvao pandemiju započeo je 28. januara.

Dolazak stručnog tima SZO u Vuhan prethodno je odobrila vlada predsednika Si Đinpinga posle više meseci diplomatskog ubeđivanja, koje je izazvalo neuobičajenu javnu žalbu predsednika Svetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa.

Kina je prvobitno onemogućila timu stručnjaka SZO da uđe u zemlju. Njima je ulazak uskraćen zbog problema s vizama za dva člana tima. Kina je, međutim, to osporila tvrdeći da se još radi na detaljima posete, uključujući datume, dodajući da je Peking prihvatio dugo očekivanu istragu posle višemesečnih pregovora sa SZO.

U Kini, najnoviji slučajevi infekcije koronavirusom javljaju se uglavnom na hladnom severoistoku, gde su danas prijavljena 33 slučaja zaraze na nacionalnom nivou u tri provincije.

U januaru je u Kini prijavljeno više od 2.000 slučajeva kovid19, a dvoje ljudi je umrlo od te bolesti i to su prvi smrtni slučajevi od kovida19 prijavljeni u poslednjih nekoliko meseci.

Nastava u školama i dalje se odvija onlajn, a putovanja su drastično smanjena tokom meseca proslave lunarne Nove godine, i vlada nudi ljudima podsticaje kako bi se izbegla okupljanja u vreme praznika.

Izvor: Beta, Insajeder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article