Tim SZO u okviru istrage o poreklu koronavirusa posetio Centar za ispitivanje bolesti životinja u Vuhanu

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) posetili su danas Centar za kontrolu i prevenciju bolesti životinja u gradu Vuhanu u okviru istrage o poreklu pandemije koronavirusa.

Tim SZO u poseti Centru za ispitivanje bolesti životinja u Vuhanu 2. februar 2021, Foto: AP Photo/Ng Han Guan
Tim SZO u poseti Centru za ispitivanje bolesti životinja u Vuhanu 2. februar 2021, Foto: AP Photo/Ng Han Guan

Član tima Britanac Piter Dasak rekao je novinarima da su imali odlične uslove i vrlo informativan sastanak, a u tviter poruci rekao je da se tim sastao sa osobljem zaduženim za zdravlje stočnog fonda u provinciji Hubej, da su obišli laboratorije i imali detaljne razgovore sa pitanjima i odgovorima. Nije dao dodatne detalje.

Članovi tima nosili su punu zaštitnu opremu tokom današnje posete, a kako navodi AP, to dalje ukazuje na velike pripreme Kine za posetu tima SZO Vuhanu, gde se prvi put pojavila bolest kovid19 krajem 2019. godine.

Izvan njihovog hotela i na javnim mestima stručnjaci su stalno nosili maske obučeni u svoja odela ali se ne zna da li su nosili pune zaštitne kombinezone prilikom posete institutima za istraživanje, bolnicama ili pijacama koje su ranije obišli.

Tehnička šefica SZO tima Marija van Kerkov rekla je da planiraju da posete Institut za virusologiju u Vuhanu, koji se smatra među glavnim izvorima informacija o poreklu virusa.

Šef SZO za vanredne situacije Majkl Rajan rekao je da agencija stalno traži dodatne podatke i da svako sa informacijama o tome kako je pandemija počela treba da ih podeli sa SZO.

Podaci koje tim stručnjaka bude prikupio biće dodati na, kako se očekuje, višegodišnju potragu za odgovorima koja će uključiti uzimanje uzoraka životinja, genetsku analizu i epidemiološke studije.

Tim SZO juče je posetio Centar za kontrolu bolesti provincije Hubej, koji je imao ranu ulogu u upravljanju tom krizom.

Istraživači SZO-a stigli su prošlog meseca u Vuhan, glavni grad provincije Hubej, a u potrazi za zaključcima do sada su posetili bolnice u kojima su lečeni mnogi prvi pacijenti i tržnicu morskih plodova gde su se slučajevi infekcije tada nepoznatim virusom pojavili u decembru 2019.

Nakon dvonedeljnog karantina, tim Svetske zdravstvene organizacije terenski rad u misiji utvrđivanja činjenica o poreklu virusa koji je izazvao pandemiju započeo je 28. januara.

Dolazak stručnog tima SZO u Vuhan prethodno je odobrila vlada predsednika Si Đinpinga posle više meseci diplomatskog ubeđivanja, koje je izazvalo neuobičajenu javnu žalbu predsednika Svetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa.

Kina je prvobitno onemogućila timu stručnjaka SZO da uđe u zemlju. Njima je ulazak uskraćen zbog problema s vizama za dva člana tima. Kina je, međutim, to osporila tvrdeći da se još radi na detaljima posete, uključujući datume, dodajući da je Peking prihvatio dugo očekivanu istragu posle višemesečnih pregovora sa SZO.

Agencija AP navodi da Kina održava čvrste kontrole na pristup informacijama o virusu, moguće da bi izbegla da bude okrivljena zbog navodnih greški u svom ranom odgovoru na pojavu epidemije.

Međutim, juče su zvaničnici SZO u Ženevi odbacili nagoveštaje da timu stručnjaka iz 10 zemalja nije omogućen dovoljan pristup lokacijama ili podacima.

Kina je u velikoj meri zaustavila domaće širenje virusa koristeći ponekad ekstremno oštre mere uključujući stroga testiranja i elektronski nadzor. Nošenje maski u javnosti je standardno, a zaključavanja se rutinski uvode u zajednicama i čak celim gradovima gde se beleže slučajevi zaraze.

Škole rade na daljinu i putovanja su znatno smanjena za vreme ovomesečnog praznika Lunarne Nove godine. Vlada nudi podsticaje za ljude da ostanu u gradovima umesto da putuju u rodna mesta na porodična okupljanja.

Prema podacima sa sajta Worldometers Kina je od početka epidemije prijavila 89.594 slučaja zaraze i 4.636 preminulih. Navodi se i da je trenutno 1.582 aktivna slučaja.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article