IgaBiva

Ziasta bi greh bio da glavna glumica u ovom filmu, baka od sad već 94 godine – June Squibb – ne dobije „Oskara“ za glavnu žensku ulogu! A, pored uloge u Thelma June, izuzetno bogate karijere, nominovana godine 2014. za „Oskara“ za ulogu u filmu Nebraska, ove godine 2024. snimila i komediju Don’t Tell Mom the Babysitter’s Dead, da ostane zabeleženo!

June je u ovom filmu Thelma, 93-godišnja starica koja lakoverno naseda na telefonsku prevaru i čoveku koji joj se predstavi kao unuk u nevolji poštom pošalje 10.000 dolara. Thelma je dobroćudna starice, nagluva i prilično bolesna, koju obožava njen nesnađeni unuk Daniel, i koji je podučava korišćenju kompjutera i ostalih tehnoloških „čudese“. Daniel je nedavno raskinuo sa svojom devojkom, koju je „ubijala“ njegova neambicioznost, i ima čudan odnos sa svojom majkom i ocem, Thelminim ćerkom i zetom (koji su i sami neka vrsta „čudaka“). Sve u svemu – čudna porodica. I tako obična…

Kad Thelma shvati da je brutalno izigrana, odlučuje da krene u potragu za svojim novcem. Za pomoć obratiće se svom prijatelju iz mlađih dana, sada „bebeći“ negovanog u obližnjem staračkom domu. Tog prijatelja glumi Richard Roundtree, nostalgična velika zvezda nekih prohujalih vremena, čuveni detektiv Shaft (Uloga koju je ostvario u Thelma bila je, nažalost, bila i njegova poslednja filmska uloga, jer je preminuo 2023. godine.). 

E, sad nastaju vratolomije, dvoje „staraca“ krenuće u potragu za kriminalcima, a njihova „odiseja“ prilika je i za preispitivanja mnogih emocija, veoma elegično zamešanih u finu melanholičnu komediografsku potku, onu koja izaziva nevini smešak na usnama, pažljivo balansirajući na ivici onog što bi se moglo nazvati „društveno-moralna korektnost“. S te strane, Thelma jeste itekako „angažovan“ film, mešavina akcije, komike i drame, u kojoj neki krajnji simpatični i dragi likovi (dodajmo tome i Malkolma MekDauela), ostavljaju pečat veličanstvene prolaznosti vremena i čitaju nam lekciju o beskonačnosti stvaranja.

Zbog svega toga, zbog umešnosti kojom 94-godišnja June Squibb vlada svakim kadrom,  uključujući i one „akcione scene“, jednostavno ona mora dobiti „Oskara“. June je, najprostije rečeno, u ovom filmu ženski Clint Eastwood, koji takođe ima 94 godine, i koji još uvek stvara. Bilo bi lepo da njih dvoje vidimo i zajedno na platnu. To bi tek vrcalo od mladosti i poleta…

Napomena koja nema veze s ovim filmom: Kad smo već kod „Telmi“, podsetite se i ovog SF filma 

Originalni tekst