Neimenovani britanski stručnjak izjavio je da misteriozni ubica, viđen u blizini kuće britanske novinarke Džil Dando, liči na bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka, koji služi kaznu zatvora od 40 godina zbog ubistva predsednika Vlade Zorana Đinđića, piše The Times.

Milorad Ulemek pominje se kao potencijalni ubica nakon analize snimaka sa nadzornih kamera koji prikazuju čoveka viđenog blizu kuće TV voditeljke u Fulamu, u zapadnom Londonu, 26. aprila 1999, na dan kada je novinarka BBC-a i voditeljka emisije „Krajmvoč“ i ubijena na pragu svoje kuće.

Dando je ubijena samo nekoliko nedelja nakon što je pokrenula akciju na televiziji u kojoj je prikupljeno 54 miliona funti za izbeglice s Kosova koje su pobegle od srpskih paravojnih snaga tokom građanskog rata u Jugoslaviji, piše The Times.

Oni na svom sajtu navode da je Ulemek bivši pripadnik francuske „Legije stranaca“ i da je pripadao „udarnom odredu“ ubica koji je bio pod kontrolom režima Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika SR Jugoslavije. Osuđen je za ubistva Ivana Stambolića, bivšeg predsednika Srbije, koji je upucan u potiljak 2000. godine, kao i premijera Zorana Đinđića, koji je ubijen 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije, navodi britanski medij.

Ulemek je, kako se dodaje u tekstu, svedočio i da je čuo za ubistvo Slavka Ćuruvije koji je ubijen ispred svog stana u Beogradu samo 15 dana pre nego što je ubijena i Dando. Ulemek je, kako prenosi The Times, tvrdio da je Ćuruvija bio na meti zbog svoje kritike Miloševića.

Posle ubistva Dando, BBC je navodno dobio informaciju da je egzekucija zapravo odmazda za NATO bombardovanje zgrade Radiotelevizije Srbije 1999. godine, u kojem je ubijeno 16 radnika te medijske kuće.

Međutim, rekao je da postoji „ograničena mogućnost“ – što je „drugi najniži stepen na skali od šest“ – da se radi o istoj osobi.

Ulemekov advokat Aleksandar Kovačević rekao je za Daily Mirror da osuđeni ubica, koji u Srbiji služi kaznu od 40 godina zatvora, ne želi da komentariše moguće veze s ubistvom Dando. „On nije zainteresovan da učestvuje u tome“, rekao je Kovačević.

Ni Netflixova dokumentarna serija s kraja prošle godine o „jednom od najozloglašenijih nerešenih ubistava 20. veka“ nije uspela da donese bilo kakav iskorak u ovom slučaju.

Podseća se da je za ubistvo Džil Dando 2001. godine  osuđen muškarac po imenu Beri Džordž, ali da je zakazano ponovno suđenje pošto je Apelacioni sud presudio da forenzički dokazi, korišćeni u izvornom procesu, nisu bili pouzdani. Džordž je oslobođen nakon drugog suđenja 2008. godine.

Džordžovi advokati i porodica tvrdili su da je policija koja je istraživala ubistvo „postala opsednuta njegovim čudnim ponašanjem“, koje je bilo posledica autizma i da je previdela dokaze o njegovoj nevinosti.

Skotland Jard je u saopštenju napisao: „Na 25. godišnjicu ubistva Džil Dando, naše misli ostaju s njenom porodicom i svima onima koji su pogođeni njenom smrću. U godinama nakon ubistva istraga je podvrgnuta brojnim analizama, s ciljem utvrđivanja da li stvari mogu da napreduju s napretkom tehnologije i forenzike. Istraga je sada u neaktivnoj fazi, što znači da trenutno nije predmet rutinskih pregleda. Međutim, nijedno nerešeno ubistvo nikada nije zatvoreno i detektivi će razmotriti svaku novu informaciju kako bi procenili da li predstavlja novu i realnu liniju istrage“.

Post Views: 9

Originalni tekst