Novinarka i književnica, Jasna Jojić, ispričala nam je da Teya Dora nema tremu pred finale, ali i da se trudi da, kao prava ambasadorka naše zemlje, Srbiju predstavi na najbolji mogući način.

Večeras se u Malmeu održava finalno veče „Evrovizije“, a naša predstavnica Teodora Pavlovska, poznatija kao Teya Dora, nastupiće pod rednim brojem 16 i Srbiju će predstaviti pesmom „Ramonda“.

Ovim povodom se za Informer oglasila i njena mama, Jasna Jojić, poznata književnica, koja nam je otkrila kako se oseća i šta očekuje.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Naravno, očekujem najbolje. Uzbuđena sam, to je velika stvar za Srbiju – rekla nam je Jasna i uputila svima jednu molbu:

Pozivam sve da apeluju na rodbinu i prijatelje u inostranstvu da glasaju za Teodoru, odnosno Srbiju!

Jasna nam je ljubazno otkrila i da se čula sa svojom mezimicom i kako se ona oseća pred ovo važno veče.

Foto: Maša Banđur/Tanja Andric

 

Teodora nema tremu, ona je profesionalac i vrlo je svesna svoje odgovornosti. Srpsku zastavu ponosno nosi svuda sa sobom, svima priča sve najlepše o našoj zemlji i trudi se da je predstavi na najbolji mogući način. Ona je sada naša srpska ambasadorka i u skladu sa tom titulom se i ponaša. Priča o našoj istoriji, žrtvama, značenju cveta ramonda i, naravno, očekuje najbolje. Probe su prošle odlično, reakcije su sjajne i svi su vrlo zadovoljni – zaključila je Jasna za Informer.

Simbolika cveta ramonda

Podsećamo, pesma „Ramonda“ nosi izuzetno jaku simboliku:

Pesma je posvećena jednom velikom simbolu kojim srpski narod već skoro ceo vek obeležava „Dan primirja“ u Prvom svetskom ratu, u kome je Srbija zajedno sa velikom većinom evropskih zemalja pobedila posle mnogih stradanja i žrtava. Ali ime Ramonda ima još mnogo značenja. Taj cvet koji izvire iz ljudske ruke, vekovima je amajlija u koju se do dan danas veruje ne samo u Srbiji, već i u Španiji, Francuskoj, Italiji, a poznat je i kao talisman i u germanskim narodima samo što se tamo zove „Ramona“ – ispričala je u jednom intervjuu Pavlovska i dodala:

Foto: rts/shutterstock

 

Pored toga ono što je opšte poznato je da je ramonda endemski cvet verovatno najstarija biljka cvetnica na planeti koja je toliko miliona godina preživela jer bukvalno može da se povrati i ponovo raste i cveta čak i ako se potpuno osušila. Zovu je „biljka Feniks“ zbog činjenice da je samo jedna kap vode dovoljna da ona ponovo oživi. To značenje ramonde za mene je najvažnije jer predstavlja nadu da sve može biti bolje i upravo u današnje vreme kada je planeta i ljudi na njoj žrtva zemljotresa, uragana i raznih ratova, čini mi se potpuno opravdanim da ceo svet čuje jednu pesmu u kojoj se tako intenzivno peva o ramondi.

Objavljen raspored nastupa u finalu Evrovizije! Evo kada Teya Dora izlazi na scenu u Malmeu!

sledeća vest

Originalni tekst