Naslovna Iz minuta u minut “Teško je predvideti razuman rok u kom će Tužilaštvo pokrenuti pitanje imuniteta...

“Teško je predvideti razuman rok u kom će Tužilaštvo pokrenuti pitanje imuniteta Boška Obradovića…”

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Predsednica Udruženja tužilaca Srbije Lidija Komlen Nikolić izjavila je da je teško predvideti koji je to razuman rok u kom će Prvo osnovno javno tužilaštvo pokrenuti pitanje poslaničkog imuniteta lidera Dveri Boška Obradovića protiv kog je podneta krivična prijava zbog nasilničkog ponašanja ispred Skupštine Srbije 8. maja.

Ona je, tokom gostovanja na RTV Vojvodina u emisiji “Pravi ugao”, navela da tužilaštvo treba da proceni da to što piše u krivičnoj prijavi zaista sadrži elemente krivičnog dela.

“Koja će biti sledeća dokazna radnja i šta će Prvo osnovno javno tužilaštvo preduzeti je jako bitno s aspekta percepcije javnosti o položaju javnog tužilaštva kao jednog državnog organa”, rekla je.

Tužilaštvo će odlučiti da li ima elemenata da se Obradović pozove na saslušanje u svojstvu osumnjičenog i tada će se razmatrati pitanje njegovog imuniteta, a to može da traje “jedan određeni period”.

Istakla je da javno tužilaštvo još uvek nije uspostavilo normalan proces rada nakon vanrednog stanja.

“Do 1. juna će se uspostavljati proces rada. Krivična prijava je podneta u redovnom postupku, ne postoji razlog za hitnost – nije odredjen pritvor”, kazala je ona.

Navela je da se osećala uvređeno dok je prethodnih dana slušala da je tužilaštvo pod kontrolom bivše vlasti.

“Vređa me kao profesionalca jer, pre svega, radim u tužilaštvu 25 godina i smatram da svaki javni tužilac treba svoj posao da radi u skladu sa ustavom i zakonom. To što sam ja izabrana 2010. godine volim skromno da mislim da sam izabrana zbog mojih profesionalnih znanja i da je moj stručni rad to pokazao”, navela je.

Istakla je da to nije prvi put i da se već neko vreme u javnosti koristi reforma pravosuđa od pre 10 godina radi političke borbe, a tužioci i sudije se nazivaju “žuti” i “crveni”.

Na pitanje šta govori o tužilaštvu što ga kritikuju dve različite strane – i pozicija i opozicija, odgovorila da je da govori da nešto definitivno nije u redu.

“Ono što je najbitnije je da građani nisu zadovoljni radom tužilaštva”, istakla je.

(Beta)

Elektronsko (PDF) izdanje Nedeljnika (br. 435), od 14. maja

52 izdanja: Svake nedelje PDF izdanje u vaše sanduče – Pretplata na digitalno izdanje

Original Article

Must Read

(VIDEO) Mnogi ne znaju odgovor na ovo jednostavno pitanje: Ko ima prednost na ovoj raskrnici?

Na slici se nalazi uobičajena situacija iz saobraćaja na kakvu vozači svakodnevno nailaze. Tri automobila, bez saobraćajnih znakova, semafora ili policajca koji regulišu saobraćaj. Zeleni skreće levo, dok crveni i plavi idu ravno. Ko ima prednost? Odgovor nisu uspeli lako da nađu na društvenim mrežama. Na raskrsnici ili u susretu s drugim vozilom, vozač je dužan da propusti vozilo koje dolazi s njegove desne strane. Pravilo desne strane je jedno od osnovnijih pravila u saobraćaju i svi vozači morali bi da ga budu svesni. Izuzetak od tog pravila su tramvaji koji u svim slučajevima imaju prvenstvo prolaza (osim ako nije saobraćajnim znakom određeno drugačije). Najveći prioritet imaju vozila pod pratnjom te vozila sa uključenim rotacijama poput policije ili hitne pomoći. Vozač koji na raskrsnici skreće levo, dužan je da propusti vozilo koje dolazeći iz suprotnog smera na raskrsnici zadržava smer kretanja ili skreće udesno, osim ako je znakom određeno drugačije. Pratite nas na društ..

ŽENA POGREŠNO SKRENULA NA MOSTU, a onda je usledila NEVEROVATNA DRAMA SA BIZARNIM KRAJEM

Žena koja je vozila ukradeni automobil u kojem je pronađeno 2,3 kg zlatnih pločica u vrednosti 130.000 dolara i kesicu marihuane možda bi prošla neopaženo vozeći iz američke države Mičigen u Kanadu. Međutim u Kanadi je završila slučajno jer je pogrešno skrenula na most Blu Voter sa šest traka pa ju je pri povratku u Sjedinjene Države na carini zaustavila policija. Prema američkoj carinskoj službi, neimenovana žena je pogrešno skrenula i završila u Kanadi. Zatim se okrenula i morala je da prođe kroz carinu da bi ponovo ušla u Sjedinjene Države. Ovde su stvari krenule loše po nju jer je sistem prepoznavanja registracija dojavio kako je vozilo prijavljeno kao ukradeno. Po zaustavljanju je bez otpora privedena u pritvor, a službenici carine su tada pregledali ukradeno vozilo. Na njihovo iznenađenje, pronašli su 2,3 kg zlatnih pločica i više od 30 grama marihuane. Žena, automobil, zlato i marihuana, predati su državnoj policiji u Mičigenu, koja je pokrenula istragu u slučaju 43-godišnj..

Koronavirusom zaraženo 11.300 ljudi, Srbija na izlasku iz epidemije

Koronavirusom zaraženo 11.300 ljudi, Srbija na izlasku iz epidemije Objavljeno: 29.05.2020 Od početka epidemije u Srbiji prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 11.300 ljudi od 234.019 testiranih. Bitku sa virusom izgubila je 241 osoba, a procenat smrtnosti je 2.13 odsto. Trenutno se u bolnicama nalazi 558 pacijenata od kojih je na respiratorima devet. Od posledica zaraze oporavilo se 6.438 ljudi. Život pod maskama, red ispred prodavnica, koronavirus Foto: Srđan Ilić U poslednja 24 sata u Srbiji je otkriveno 25 novih slučajeva zaraze od 4.534 testiranih, dok je preminula jedna osoba. Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja trenutno je prisustvo koronavirusa u Srbiji potvrđeno kod 117 korisnika, što je za tri više nego prethodnog dana, i 30 zaposlenih u 13 ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih. Do danas je ukupno izlečeno 495 korisnika i 185 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite. Epidemiolog Predrag Kon rekao je..

DNEVNI HOROSKOP: Dan je kao stvoren da sredite stan i očistite plakare od starih stvari!

AKTUELNO Horoskop DNEVNI HOROSKOP: Dan je kao stvoren da sredite stan i očistite plakare od starih stvari! Izvor: Horoskopius,com, Foto: Unsplash.com || Pročitajte šta su vam zvezde pripremile za danas. OVAN Vaš inovativan pristup zadacima može vam poslužiti i danas. Dan je pun energije i otkićete da vam danas sve ide od ruke. Ako ste uzeli nešto da radite, obratite pažnju da detalje, sagledajte stvari iz svakog ugla. Može biti da ćete imati više izbora nego što ste u početku mislili. Foto: Pixabay.com BIK Ako vam se nakupio posao sada je pravi trenutak da ga odradite. Na vrhuncu ste snage i projekte koje niste mogli da završite sada će sa lakoćom biti gotovi. Iskoristie snagu koju imate da završite sve poslove, ne dopustite da vam se ponovo nagomilaju. Uradite šta se mora uraditi, videćete, osećate će se odlično posle toga. Foto: Pixabay.com BLIZANCI Danas ne morate da brinete da budete produktivni. Zahvaljujući planetama, to bi mogao da vam bude jedan od najefikasnijih..

Kosovski Ustavni sud odlučio u Tačijevu korist i odobrio dekret o imenovanju mandatara za novu vladu

Kosovski Ustavni sud odlučio u Tačijevu korist i odobrio dekret o imenovanju mandatara za novu vladu Objavljeno: 28.05.2020 Kosovski Ustavni sud jednoglasno je odlučio u korist kosovskog predsednika povodom njegovog dekreta o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara za sastavljanje nove vlade i ujedno ukinuo privremenu zabranu primene ovog dekreta. Foto: Beta Photo / Hašim Tači Nakon skoro mesec dana od kada je privremeno suspendovana primena dekreta kosovskog predsednika, Ustavni sud doneo je konačnu odluku, prenosi Kossev. U odluci Ustavnog suda navodi se da je dekret čiju je ocenu ustavnosti zatražilo Samoopredeljenje u skladu sa Ustavom – stavom 2. članom 82. o raspuštanju skupštine. „Uspešno izlasavanje nepoverenja Vladi ne rezultira obaveznim raspuštanjem Skupštine i omogućava izbor nove Vlade u skladu sa članom 95. (Izbor Vlade) Ustava“, navodi se u presudi Ustavnog suda. Većinom glasova je odlučeno da je dekret u saglasnosti sa stavom (14) člana 84. (Nadležnosti Predsedni..