TRAJNO rešenje za soliter u Bulevaru Mihajla Pupina na Novom Beogradu, gde je sa 11.sprata prošle nedelje pala terasa, je kompletna sanacija.

ТЕРАСА ЈЕ БРИГА СТАНАРА: Надлежни о инциденту у Булевару Михајла Пупина и одржавању зграда

Privatna arhiva

Ovo nije prvi put da se sa iste zgrade obrušava balkon, a posle ovakvih incidenta stanari se pitaju šta je u nadležnosti JP “Gradsko stambeno”, šta moraju da održavaju stanari, kada da se obrate Opštini…

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada jasno propisuje da su vlasnici stanova, ujedno i vlasnici svih delova stambene zgrade, samim tim i fasade.

Prema rečima Igora Ćurčića iz JP “Gradsko stambeno” kaže da je i ranije bilo sličnih situacija i podseća da je reč o privatnoj terasi koja je u nadležnosti vlasnika stana. Zgrada je veoma dotrajala, stara gotovo 50 godina, kao i ostale u tom bloku.

– Još 2014.godine mi smo ih pismenim putem upozoravali i obaveštavali o stanju fasade – kaže Ćurčić. -To smo radili i nekoliko puta posle. Iako u ovom slučaju JP “Gradsko stambeno” nije imalo nikakvu odgovornost niti zakonsku obavezu da reaguje, mi smo odmah izašli na teren. Uz pomoć teške mehanizacije sklonili smo delove koji su bili najproblematičniji, ogradili smo prostor visokom, metalnom ogradom, ali to je privremeno rešenje. Trajno rešenje je kompletna rekonstrukcija te i sličnih fasada.

U Beogradu ima gotovo 14.500 zgrada koje putem uplatnica “Infostana” odvajaju mesečno određeni iznos koji ide “Gradskom stambenom”. – Za 10,72 dinara po kvadratu stambene površine, odnosno 17,12 dinara po kvadratu tamo gde postoji lift, stanari dobijaju neograničene hitne intervencije, 24 sata dnevno, svakog dana u godini – objašnjava on. -Voleo bih da prestane taj narativ da “Gradsko stambeno” otima novac. Uz ugovor koji sa nama potpišete, dobijete spisak, od hitnih intervencija na liftovima, građevinsko – zanatskih radova na vodovodima i kanalizaciji…

Ako, na primer, pukne cev u zgradi, to je hitna intervencija ukoliko postoji ugovor o održavanju sa “Gradskim stambenim”, stanari pozovu Servisni centar Grada na 11011, prijave i ekipe odmah kreću na teren da promene ili zakrpe cev.

– Tu intervenciju treba razdvojiti od rekonstrukcije celog vodovodnog i kanalizacionog sistema koji se koristi 50 godina i ta obnova podrazumeva kopanje, ozbiljne investicione radove, to je investicija – jasan je Ćurčić. – Ako sve rekonstruišete, to je investicioni rad za koji mi uputimo ponudu na određen broj mesečnih rata i pitamo stanare da li to prihvataju. Oni moraju, prostom većinom da odluče da li prihvataju našu ponudu da bismo izvodili radove. Za sve manje intervencije ne treba dodatno da plaćaju, jer je ta stavka, kao i još 60 drugih, pokrivena naknadom u okviru mesečnog računa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst