Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić ocenila je kao „horor“ objavu premijera Srbije Miloša Vučevića koji je na društvenoj mreži Iks postavio, kako je napisao, „pet zelenih činjenica projekta Jadar“.

„Stvarno horor! Premijer Srbije nas je maltene u ponoć obavestio kako će izgledati rudnik litijuma… Na tviteru“, napisala je Tepić na Iksu.

O tome, dodaje, na sednici Skupštine Srbije sa 60 tačaka dnevnog reda, litijum nije bio tema,piše N1.

„Nakon TRI dana sednice Skupštine sa 60 tačaka i – nijednom o tome! Zašto @anabrnabic i dalje ne sazivate sednicu o rudarenju litijuma? Da li ste svesni čemu ovo vodi“, upitala je Tepić.

Miloš Vučević je u svojoj objavi napisao između ostalog, da će se rudnik litijuma nalaziti u hidroizolovanoj zoni, udaljen od izvorišta voda i poljoprivrednog zemljišta, kao i da će se prostirati na 22 hektara, a da će maksimalna površina rudnika biti 220 hektara.

Takođe, navodi i da će biti zasađeno 300 hektara šume, kao posledica seče 145 hektara šuma za potrebe izgradnje rudnika.

„Rudnik neće imati otvoreni kop, jadarit će se izvlačiti iz podzemnih postrojenja. Rudnik će imati deponiju u čvrstom obliku. Ovakve deponije su zaštićene od bilo kakvog uticaja okoline i uticaja vremenskih prilika“, naveo je Vučević.

Na kraju je napisao: „Podeli objavu, tiče se svih nas“.

Post Views: 27

Originalni tekst