Tenzije u Crnoj Gori zbog rada ugostiteljskih objekata u opštini Tuzi

Odluka čelnika opštine Tuzi da odbije sprovođenje naloga zdravstvenih vlasti o zatvaranju ugostiteljskih objekata, dovela je danas do političkih tenzija u Crnoj Gori, protesta građana i višesatne blokade saobraćaja.

print screen, youtube: Protest građana u Tuzima
Foto: print screen, youtube / Protest građana u Tuzima

Predsednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj sastao se večeras sa potpredsednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem i ministarkom zdravlja Jelenom Borović Borovinić. Nakon sastanka Đeljošaj je rekao da će konsultacije biti nastavljene ali nije precizirao da li će u Tuzima ugostiteljski objekti i dalje biti otvoreni.

Đeljošaj je zajedno sa građanima jutros blokirao glavni put u tom gradu u znak protesta nakon što je policija pokušala da zatvori ugostiteljske objekte zbog mera koje je juče donelo Ministarstvo zdravlja Crne Gore.
Svi ugostiteljski lokali u Tuzima su jutros otvoreni uprkos merama crnogorskog Ministarstva zdravlja za suzbijanje korona virusa.
U okviru strožih mera koje su juče donete u Crnoj Gori, odlučeno je da se zabrani rad ugostiteljskih objekata u Tuzima i Danilovgradu iako u tim opštinama nije veliki broj obolelih. Prethodnih dana veliki broj građana Podgorice je išao u te opštine, koje su blizu, jer su u Podgorici već zatvoreni ugostiteljski objekti.
Predsednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj je sinoć ocenio da je odluka o zatvaranju lokala politički motivisana.

"Nezvanično sam čuo da je odluka doneta jer deo građana Podgorice dolazi na kafu u Tuzima. To nije problem Opštine Tuzi, već institucija", rekao je Đeljošaj. On je ocenio i da je donošenjem takvih mera vlast imala nameru da ponizi građane.

Većina od oko 5.000 stanovnika opštine Tuzi su Albanci, Bošnjaci i muslimani.

Krivokapić: Vlada neće dozvoliti hajdučiju

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je povodom protesta građana u Tuzima i otvaranja ugostiteljskih lokala uprkos zabrani zbog epidemiološke situacije da nikome neće dozvoliti "hajdučiju".
"Ova Vlada neće dozvoliti nikome da sprovodi hajdučiju, jer niko ne može biti jači od države", poručio je Krivokapić u obraćanju javnosti.
On je naveo da ovo što se dešava u Tuzima ne služi na čast nikome.
"Institucije države moraju da funkcionišu na čitavoj teritoriji Crne Gore poštujući zakon i Ustav. Ne želim da optužujem nikoga za ovu aktivnost, ali je indikativno da je predsednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj želeo da ovaj zdravstveni problem prevede u politički", naveo je on.
Podgoričko tužilaštvo formiralo je sinoć predmet protiv Đeljošaja nakon što je objavio na Fejsbuku da ugostiteljski objekti neće biti zatvoreni.

Specijalni državni tužilac Crne Gore, Milivoje Katnić, ocenio je danas da je rat u Jugoslaviji 1990-ih godina "počeo dešavanjima sličnim današnjim u Tuzima".

U Tuzima su danas uhapšene tri osobe zbog sumnje da su počinile krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, saopšteno je iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva. Podnete su krivične prijave protiv predsednika opštine Nika Đeljošaja i još dve osobe.

Izvor: Beta, RTCG

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article