Mi smo daleko od normalne zemlje dok god neko misli da bi jedan sportista, policajac ili razmaženi sin trebalo da ima bilo kakvu olakšicu za nasilje nad ženama. Kad to iskorenimo, moći ćemo da kažemo da više ne živimo u varvarskom dobu. Ako želimo normalnu zemlju, ne smemo niti jedne sekunde da ćutimo i da dopustimo da iko opravdava nasilje. Dolazi, nadam se, do smene generacija u kojoj se ocenjuje samo jedno pravilo, a to su postupci. Velika većina muškaraca – patrijarhalnih varvara – zapravo se boji žena i njihove zatomljivane snage. Velika većina tih muškaraca ne može tek tako da se pomiri sa neizbežnim odlaskom patrijarhata u istoriju. Oni bi još malo da produže svoju vladavinu. Treba ih nekako edukovati da im je odzvonilo. Nema opravdanja za bilo kakvu vrstu nasilja u društvu koje želi da napreduje.

Ko je to rekao?

Dalibor Matanić, jedan od najpriznatijih, svakako najpopularnijih i – treba li sumnjati u to, nakon ovakvih rečenica? – najprogresivnijih hrvatskih režisera. Nije rekao za Nedeljnik, ali pričao je i u Nedeljniku, kada je izašla „Šutnja“, a bogme i „Ćutnja“, dobio je četiri strane, odličan intervju, samo kad bi se i sad mogao čitati.

A ne može.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 11. APRILA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 639

Nedeljnik 639

Post Views: 9

Originalni tekst