Generalni inspektor američkog Sekretara za unutrašnju bezbednost saopštio je da je otvorio istragu o tome kako je Tajna služba obezbeđivala bivšeg predsednika Donalda Trampa na dan kada je napadač pokušao da ga ubije na mitingu u Pensilvaniji.

U kratkoj objavi na vebsajtu generalnog inspektora navodi se da je cilj istrage da se „razmotri proces američke Tajne službe za obezbeđivanje mitinga bivšeg predsjednika Trampa 13. jula 2024. godine“.

Ne precizira se kada je istraga pokrenuta.

Objava je na dugoj listi slučajeva kojima se bavi kancelarija generalnog inspektora.

Predsednik Džo Bajden već je naložio nezavisnu istragu bezbednosnih mera na mitingu. Pucnjava je pokrenula pitanja o tome kako je napadač uspeo da se popne na krov sa kojeg se jasno video bivši predsednik, koji je u napadu pogođen u uvo.

Dvadesetogodišnji napadač Tomas Metju Kruks bio je na 135 metara od bine na kojoj je Tramp govorio, kada je otvorio vatru. Uoči mitinga, Trampu je pojačano obezbeđenje zbog pretnje iz Irana.

Okrvavljenog Trampa agenti Tajne službe su brzo sklonili sa bine, a snajperista je ubio napadača. Republikanski kandidat rekao je da mu je u pucnjavi probijen gornji deo desnog uva. Jedan učesnik mitinga je ubijen, a dvoje je u kritičnom stanju.

Direktorka Tajne službe Kim Čitl rekla je da agencija razumije značaj nezavisne istrage koju je naložio Bajden i da će sarađivati i sa kongresnim odborima koji istražuju pucnjavu. Naglasila je da služba pokušava da utvrdi kako je došlo do napada u subotu i da osigura da se ne ponovi.

Tajna služba ima oko 7.800 pripadnika koji obezbjeđuju predsjednike, potpredsjednike, njihove porodice, bivše predsjednike i njihove supružnike i maloljetnu djecu mlađu od 16 godina, te nekoliko visokih zvaničnika kabineta kao što je sekretar za unutrašnju bezbjednost, piše VOA.

Post Views: 29

Originalni tekst