Predsednik Socijademokratske stranke Boris Tadić reagovao je povodom presude u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije kojom su okrivljeni za ubistvo – Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice, ocenivši da je suđenje nije bilo stvarno, već marketing za uzdizanje vlasti, prenosi N1.

„Svi oni koji su aplaudirali ovom suđenju za ubistvo Ćuruvije i optuživali našu vlast da nije postojala politička volja za rešavanje ovog slučaja, iza kog je nesumnjivo stajao Miloševićev sistem, suštinski se ne razlikuju od onih koji su aplaudirali i hapšenju Miškovića. I u jednom i u drugom slučaju jedino su rasli procenti Vučićeve popularnosti, dok se pravna država potpuno urušavala na oltaru tog političkog marketinga“, navodi Tadić na X-u.

Tadić navodi da u toku svog predsedničkog mandata činio da budu osuđeni počinioci ovog zločina i ulagao napore da pravda bude konačno zadovoljena.

Svi oni koji su aplaudirali ovom suđenju za ubistvo Ćuruvije i optuživali našu vlast da nije postojala politička volja za rešavanje ovog slučaja, iza kog je nesumnjivo stajao Miloševićev sistem, suštinski se ne razlikuju od onih koji su aplaudirali i hapšenju Miškovića.

I u…

— Boris Tadić (@BorisTadic58) February 2, 2024

„Međutim, nisam zloupotrebljavao svoju funkciju da bih kreirao lažne sudske procese zarad popularnosti, jer takvi spektakli vode ne samo urušavanju pravne države, već i oslobađanju potencijalnih izvršilaca krivičnih dela. Na osnovu saznanja koje imam, moje mišljenje je da su svi koji su sada oslobođeni u različitim ulogama učestvovali u ubistvu Slavka Ćuruvije. Ali, na osnovu optužnice te uloge su im podeljene tako da je to neminovno vodilo ovakvom ishodu. Drugim rečima, ovakav ishod je bio izvestan i pre početka samog suđenja“, ističe Tadić.

Kako je naveo, to što je pravnu državu i pravdu stavljao iznad lične popularnosti mu se neretko zameralo kao „nedostatak političke volje“.

„A istina je da smo zapravo gradili pravnu državu u kojoj bi bili uhapšeni počinioci krivičnih dela onda kada stvarno postoje dovoljni pravni osnovi za to, kako bi u stvarnim sudskim procesima bili i osuđeni. I tako je i bilo. Svi koji su epilogom ovog suđenja iznenađeni, istovremeno pokazuju da ne razumeju da sve vreme od 2012. ovom zemljom vlada isti mrak u kom je ovakav epilog zakonomeran. Svako ko je pratio ovaj proces, mogao je videti da je u pitanju marketing u svrhu uzdizanja ove vlasti i napada na našu vlast, a ne stvarno suđenje. Nažalost, to očigledno namerno nisu videli čak i oni koji su na najistaknutijim pozicijama u borbi za rešavanje ubistva novinara“, istakao je Tadić.

Post Views: 18

Originalni tekst