Tači u prvom pojavljivanju pred sudom u Hagu negirao krivicu

Jedan od osnivača i čelnih ljudi Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), bivši predsednik Kosova Hašim Tači danas se u prvom pojavljivanju pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća u Hagu izjasnio da nije kriv i da ne priznaje optužbe ni po jednoj od deset tačaka optužnice koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv humanosti u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Hašim Tači pred sudom u Hagu, novembar 2020 / Foto: Printscreen Spcijalizovana veća Kosova
Hašim Tači pred sudom u Hagu, novembar 2020 / Foto: Printscreen Spcijalizovana veća Kosova

"Časni sude optužnica je bez ikakvog osnova i ja izjavljujem da nisam kriv ni po jednoj od 10 tačaka optužnice", rekao je Tači izjašnjavajući se o krivici.

Tači je rekao da je "pročitao optužnicu i razumeo optužbe" i da se "ne slaže ni sa jednom".

Ponavljajući da njegov klijent u potpunosti odbacuje optužnicu, Tačijev britanski branilac Dejvid Huper pitao je u sudnici "gde su optužbe za krađu ljudskih organa iz priče o žutoj kući, koje su razlog osnivanja ovog suda" na osnovu "pola stranice iz knjige (bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala) Karle Del Ponte i, potom, iz izveštaja (specijalnog izvestioca Saveta Evrope) Dika Martija".

"Tači zna da su te optužbe bespredmetne i da su glupost, ali je svejedno pomogao Evropskoj komisiji da se osnuje ovaj sud. Nije mogao biti kooperativniji. Ništa u ovoj optužnici ne govori o krađi organa i tim strašnim zločinima", rekao je Huper.

Branilac je rekao i da će odbrana "u sudnici dokazati da je sve to laž" i da će, na kraju suđenja, Tačijeva reputacija "zasijati".

Huper je najavio da će uskoro tražiti da sud Tačija pusti na privremenu slobodu, a tužioci su se odmah tome suprotstavili.

Tačijev branilac je citirao da je izabrani američki predsednik Džo Bajden 2017. godine za Tačija rekao da je "Džordž Vašington Kosova".

Advokat Huper je najavio da će Tačija braniti i bivši američki ambasador za ratne zločine Pjer Ričard Prosper, kao i drugi advokati koji nisu mogli da dođu u Hag za današnje zasedanje.

Hupera je svojevremeno Haški tribunal neuspešno pokušao da nametne za branioca Vojislavu Šešelju.

Tužilaštvo su danas zastupali glavni tužilac Džek Smit i tužilac Alan Tiger, koji je bio zastupnik optužbe u procesima Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću i na brojnim drugim suđenjima pred Haškim tribunalom.

U vreme obuhvaćeno optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999, Tači je bio politički komesar i komandant Glavnog štaba OVK, kao i premijer samoproglašene privremene vlade Kosova.

Zajedno sa članovima Glavnog štaba OVK Kadrijem Veseljijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem, Tači je, u 10 tačaka, optužen za za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke). Ta dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri kao ratni zločini.

Kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret im se stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999.

"Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici OVK izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima", piše u optužnici.

Po optužnici, "žrtve su bila lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova".

To su bili: "Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK".

Žrtve su, po optužnici, bili i "Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK".

Tači se sam predao u četvrtak 5. novembra, a potom je uhapšen i prebačen u pritvoru jedinicu u Hagu gde će ostati do daljeg. Odbrana je najavila da će zahtevati da se Tači brani sa slobode.

Jakup Krasnići se ranije danas izjasnio da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Prvo pojavljivanje Veseljija (51) pred sudom za zločine zakazano je za utorak, 10. novembar, a Seljimija (49) za sredu, 11. novembar.

Glavni tužilac Smit, prvi predlog optužnice podneo je 24. aprila, a drugi, revidirani, 24. jula. Sudija Giju je optužnicu potvrdio 26. oktobra.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article