Naslovna Iz minuta u minut Tači: Podneću ostavku ako se optužnica potvrdi

Tači: Podneću ostavku ako se optužnica potvrdi

Tači: Podneću ostavku ako se optužnica potvrdi

Predsednik Kosova Hašim Tači je večeras izjavio da će podneti ostavku ako Specijalni sud potvrdi optužnicu protiv njega, Kadrija Veseljija i drugih lica. On je, u video obraćanju građanima Kosova, rekao da je "pravedno da se rasvetli svaka sumnja i svaka optužba za ratne zločine od bilo koga i gde god se to dogodilo".

http://www.president-ksgov.net: Hašim Tači
Foto: http://www.president-ksgov.net / Hašim Tači

"Moguće je da sam pravio greške u miru, ali ratne zločine nikada", rekao je Tači.

Dodao je da je dve decenije podržavao inicijative za formiranje sudova sa međunarodnim učešćem ili nadzorom.

"Neko mora da pregleda ovu 21 godinu istraga, suđenja i suđenja za ratne zločine na Kosovu. Bio bih najsrećniji kada bih video da međunarodna zajednica primenjuje iste standarde za Kosovo i Srbiju u rešavanju ratnih zločina", rekao je Tači.

On je dodao da s tim u vezi ne vidi proporcionalnost, ali ni zaveru protiv Kosova.

Dodao je i da je lično "snažno posvećen dijalogu i miru sa Srbijom".

"Ja se sa pravdom neću suočiti iz ove kancelarije. Ako se optužnica potvrdi daću ostavku i suočiću se sa optužbama. Kosovo je mlada država, ali njeni rukovodioci treba da se ponašaju kao pravi državnici. Nosiću ovaj teret i braniti sebe, našu borbu za slobodu svom snagom", naveo je Tači.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je prošle nedelje saopštilo da je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratne zločine, uključujući ubistvo, prisilno odvođenje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalizovana veća i tužilaštvo prvi put su objavili imena nekih od okrivljenih u optužnicama koje se ispituju. Kako je saopšteno, to je učinjeno zbog pokušaja okrivljenih Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju rad suda, pa čak i pokušaja da ukinu sud kako ne bili izvedeni pred lice pravde.

Samo vreme objavljivanja ovog saopštenja, nekoliko dana pred pregovore Beograda i Prištine u Vašingtonu svakako je probudilo sumnje da su u pitanju političke igre.

Umesto o zločinima i žrtvama kojih u ovoj optužnici ima više od 100, i nakon objavljivanja saopštenja tužilaštva isključivo se govori o političkim odjecima takvog postupka.

Sada je sve u rukama sudije za prethodni potupak

Specijalni tužilac je u februaru podneo prve optužnice, a u aprilu još jednu i one se nalaze kod sudija za prethodni postupak. Do saopštenja o predloženim optužnicama protiv Veseljija i Tačija nijedan podatak o tome šta se nalazi u optužnicama nije objavljen, niti je procurio u javnost.

Sada se zna da je optužnica protiv Tačija, Vesilja i drugih podneta 25. aprila. Od trenutka predaje optužnice sudu sve je u rukama sudije za prethodni postupak, koji pregleda optužnicu. Novina je da sudija pregleda dokaze i ceni da li su prikupljeni u skladu sa pravilnikom i zakonom i da li potkrepljuju navode u optužnici. Ako se uveri da je sumnja osnovana, sudija za prethodni postupak optužnicu potvrđuje.

Nakon potvrđivanja nekih ili svih optužbi u optužnici, osumnjičeni postaje optuženi, a sudija za prethodni postupak može da izda nalog za hapšenje ili sudski poziv za stupanje pred sud.

Izvor: Beta; Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article

Must Read

Češka isključila Srbiju sa spiska kovid19 bezbednih zemalja

Češka isključila Srbiju sa spiska kovid19 bezbednih zemalja Objavljeno: 11.07.2020 Češko Ministarstvo zdravlja aktualizovalo je juče spisak zemalja prema meri rizika širenja koronavirusa i izbacilo iz njega Srbiju koja je sada, kao i Švedska u Evropskoj uniji, uvršćena na spisak crvenih zemalja najvišeg rizika. Na ovom spisku od juče je i Crna Gora. Zastava Češke, foto: Pixabay "U Srbiji i Crnoj Gori je tokom poslednje sedmice zabeležen visok porast broja zaraženih koji je sada više od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika. Češka je zato te zemlje prebacila iz zelene kategorije u kategoriju crvenih zemalja van Evropske unije, gde je visok rizik zaraze i za koje važe specifični uslovi ulaska u Češku", navelo je u saopštenju češko Ministarstvo zdravlja. "Građani Srbije i Crne Gore mogu od sledeće sedmice da putuju u Češku samo iz precizno navedenih razloga kao što je zaposlenje, porodični razlozi, zdravstveni ili u hitnim, vanrednim slučajevima", rekla je medijima portparol češkog Mini..

Makron i Merkel: Vučić i Hoti se saglasili oko normalizacije i sporazuma

Makron i Merkel: Vučić i Hoti se saglasili oko normalizacije i sporazuma Objavljeno: 11.07.2020 "Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije nezamenljiva je za bezbednost i stabilnost regiona i od velikog je značaja za perspektivu pristupanja dve zemlje u EU", poručili su u zajedničkom saopštenju francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel posle održanog video samita Beograd-Priština. Normalizacija odnosa podrazumeva potpisivanje "konačnog pravnog obavezujućeg sporazuma" i "mere izgradnje poverenja" dve strane, prenosi Kossev. Video konferencija Aleksandar Vučić, Avdulah Hoti, Angela Merkel i Emanuel Makron Foto: Facebook, Aleksandar Vučić Posle odvojenih oglašavanja srpskog predsednika i kosovskog premijera, i pokrovitelji današnjeg događaja, kao treća strana dali su svoj komentar, prenosi Kossev. Podsećajući da je dijalog prekinut u novembru 2018, u saopštenju koje prenose ambasade ovih država, navodi se da su se Vučić i Hoti saglasili da nastave dijal..

Povređeni foto reporteri Bete

Povređeni foto reporteri Bete Objavljeno: 10.07.2020 | Ažurirano: Pre 1h 2min Foto reporteri Bete Miloš Miškov i Svetlana Dojčinović povređeni su tokom večerašnjih protesta ispred Skupštine Srbije. Povređen foto reporter Bete, protest u Beogradu, 10. jul, foto: Betaphoto/Sasa Dzambic Miškov je udaren u glavu ciglom koja je doletela iz grupe demonstranata okupljenih u blizini ulaza u zgradu Skupštine. Rana mu je ušivena u Urgentnom centru, gde je pregledan i na skeneru. Urednik agencija Beta Dragan Janjić rekao je da Miškovu konstatovana mala fraktura glave i da će ostati preko noći u bolnici. „Nadamo se da će biti dobro. Svestan je“, rekao je Janjić za N1. Lekari su mu preporučili da se odmara nekoliko dana. U toku večeri o incidentu je dao izjavu policiju. Svetlana Dojčinović je pogođena u ruku kamenom. Njoj je ruka ušivena u Urgentnom cetru i sada se oseća dobro. „Predmeti su stigli iz redova demonstranata“, rekao je Janjić. Pre dve večeri na protestu u Beogradu povređe..

Aleksandar Vučić o neredima: Sve maske su pale; mnogo stranih faktora je umešano u proteste

Aleksandar Vučić o neredima: Sve maske su pale; mnogo stranih faktora je umešano u proteste Objavljeno: 10.07.2020 | Ažurirano: Pre 1h 53min “Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink. Izbori 2020, Aleksandar Vučić na biračkom mestu Foto: Srđan Ilić On je ocenio da su na večerašnjem protestu ispred Skupštine “sve maske pale”. “Policija se potpuno sklonila, a oni su počeli da se tuku između sebe. Došlo je do međusobne tuče, između levičara i desničara”, naveo je Vučić. Kako je dodao, policija je uhapsila obojicu. “Svako veče dolaze da bi se tukli, uboli nekog nožem, napadaju policiju, gađaju ih, bacaju ograde. Policija je reagovala tek kad su došli do vrata Skupštine”, rekao je. On je naveo da je na protestima reč “o raznorodnoj grupaciji nasilnika koji leče frustracije i maltretiraju g..

Stefanović: Brutalne scene nasilja ispred Skupštine, policija morala da reaguje

Stefanović: Brutalne scene nasilja ispred Skupštine, policija morala da reaguje Objavljeno: 10.07.2020 Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da se večeras ispred Skupštine dešavaju brutalne scene nasilja i da je policija morala da reaguje kako bi zaštitila javni red i mir i imovinu. Foto: Srđan Ilić / Nebojša Stefanović "Imamo nasilje i lomljenje prozora na Skupštini i inventara, kamera na zgradi, napad na vrata, i pokušaj da se povrede policajci na koje se baca kamenje", rekao je Stefanović za TV Prva. Na večerašnjem protestu u beogradu nakon mirnog početka došlo je do incidenata. Grupa demonstranata je probila zaštitnu ogradu oko Skupštine Srbije, zauzela stepenište i razbila stakla na Skupštini. Zapaljene su baklje na stepeništu parlamenta i bacane petarde. Policija nije upotrebila suzavac, a kako N1 javlja neočekivano mali broj policajaca je oko Skupštine, ali je nekoliko njih raspoređen na samom ulazu u nju. Agresivna grupa demonstranata, neki i sa pokriv..