SZO „stvarno zabrinuta“ zbog situacije sa kovidom „intenzivan prenos u nekoliko delova sveta“ 1Foto: EPA-EFE/ MARTIAL TREZZINI

Svetska zdravstvena organizacija kaže da je zabrinuta zbog „rizika po život“ u Kini usred porasta slučajeva kovidom 19, dok se u Evropi i SAD podvarijanta omikrona XBB.1.5 brzo širi.

Svetska zdravstvena organizacija je u sredu potvrdila da je XBB.1.5 najzaraznija varijanta koja se pojavila mada ne izaziva ozbiljniju bolest.

Govoreći na konferenciji za novinare, generalni direktor SZO doktor Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da agencija UN „budno prati i procenjuje rizik“ od XBB.1.5.

„Zaista smo zabrinuti zbog trenutne epidemiološke slike vezane za kovid, sa intenzivnim prenosom u nekoliko delova sveta i brzom širenjem rekombinantne podvarijante.

Više od 40 odsto slučajeva kovida u SAD sada je uzrokovano varijantom XBB.1.5 i naučnici su upozorili da bi to mogao biti onaj na koga bi trebalo „paziti“ ove godine.

Prvobitno je otkriven u oktobru 2022. i sada je identifikovan u više od 25 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, prenosi Skaj njuz.

Nedavnu epidemiju kovida 19 u Kini pretežno predvode podvarijante omikrona BA.5.2 i BF.7, koje zajedno čine više od 97 odsto svih lokalnih infekcija.

Doktor Majk Rajan, direktor SZO za hitne slučajeve, rekao je da kineski podaci o kovidu ne daju tačnu sliku tamošnje situacije i da ne predstavljaju broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva od ove bolesti.

Kina je prošlog meseca suzila svoju definiciju za klasifikaciju smrtnih slučajeva kao povezanih sa kovidom, birajući samo one koji uključuju upalu pluća ili respiratornu insuficijenciju.

Ovo je izazvalo zabrinutost svetskih zdravstvenih stručnjaka.

SZO kaže da smrti treba pripisati kovidu ako su rezultat „klinički kompatibilne bolesti“ kod pacijenta sa verovatnom ili potvrđenom infekcijom – a da nije uključen nijedan drugi nepovezan uzrok smrti, kao što je trauma.

Kina je prijavila pet ili manje smrtnih slučajeva dnevno od zaokreta politike.

Ali mnoge kineske pogrebne kuće i bolnice kažu da su preplavljene, a međunarodni zdravstveni stručnjaci predviđaju najmanje milion smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom u Kini ove godine bez hitne akcije.

Dr Tedros je rekao da je SZO ponovila Kini „važnost vakcinacije, uključujući doze za zaštitu od hospitalizacije, teške bolesti i smrti“.

„Nastavljamo da tražimo od Kine brže, redovnije, pouzdanije podatke o hospitalizacijama i smrtima, kao i sveobuhvatnije sekvenciranje virusa u realnom vremenu“, rekao je on.

SZO je saopštila da su podaci o Kini koji pokazuju da su slučajevi uglavnom podvarijante BA.5.2 i BF.7, koje je obezbedio Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti, u skladu sa genomima putnika iz Kine koje su dostavile druge zemlje.

U podacima nije zabeležena nikakva nova varijanta ili mutacija poznatog značaja.

Engleska se u subotu pridružila rastućoj listi zemalja koje zahtevaju negativan test na kovid za putnike iz Kine pre polaska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst