SZO: Osigurano milijardu vakcina za siromašnije zemlje

Skoro milijardu doza vodećih kandidata za vakcinu protiv koronavirusa osigurano je za zemlje s malim i srednjim dohotkom u okviru KOVAKS programa, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Koronavirus, vakcina Foto: Pixabay
Koronavirus, vakcina Foto: Pixabay

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus je rekao da u KOVAKS programu učestvuje 189 zemalja, piše Rojters, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mehanizam KOVAKS je inicijativa SZO za pravednu distribuciju zaliha vakcina protiv koronavirusa u bogate i u siromašne države.

Glavna naučnica SZO Soumja Svaminatan dodala je će ta organizacija UN narednih sedmica doneti odluku o tome da li će dati odobrenje za hitnu uporebu vakcina kompanija Fajzer, Moderna i AstraZenka.

Odobrenje SZO moglo bi omogućiti da vakcina bude raspoređena u nekim zemljama u kojima domaće zdravstvene vlasti i ne mogu da sprovedu evaluaciju.

Svaminatan je rekla da je najmanje 10 kompanija izrazilo interes ili predalo zahteve za hitno odobrenje kandidata za vakcinu, navodi RSE.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article