SZO odobrila vakcinu kompanije Džonson i Džonson

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odobrila je za hitnu uoptrebu vakcinu protiv korona virusa kompanije Džonson i Džonson koja se daje u jednoj dozi, i na taj način je i ona ušla u program Kovaks, saopštila je danas ta organizacija.

Vakcinacija protiv koronavirusa  Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirusa Foto: Srđan Ilić

U saopštenju zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija navedeno je da "obimni podaci iz velikih kliničkih ispitivanja" pokazuju efikasnost vakcine Džonson i Džonson kod odraslog stanovništva.
SZO je vakciju Džonson i Džonson stavila na listu vakcina za upotrebu u hitnim slučajevima dan nakon što je odobrila Evropska agencija za lekove, čime je omogućena upotreba te vakcine u svim zemljama EU.
Ogromna studija koja je obuhvatila tri kontinenta otkrila je da je vakcina efikasna 85 odsto. Njena efikasnost je velika i u zemljama poput Južne Afrike i u slučajevima raznih sojeva virusa.
Ranije je najavljeno da je za međunarodni program Kovaks dogovoreno 500 miliona doza vakcina kompanije Džonson i Džonson.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article