SZO odložila objavljivanje izveštaja o poreklu koronavirusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da dugo očekivani izveštaj njenih stručnjaka koji su u Kini istraživali poreklo koronavirusa još nije gotov i da će "verovatno" biti objavljen sledeće nedelje.

Tim SZO u poseti Centru za ispitivanje bolesti životinja u Vuhanu 2. februar 2021, Foto: AP Photo/Ng Han Guan
Tim SZO u poseti Centru za ispitivanje bolesti životinja u Vuhanu 2. februar 2021, Foto: AP Photo/Ng Han Guan

Portparol SZO Kristijan Lindmajer rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi da izveštaj "jednostavno nije spreman" i da članovi tima koji su radili sa kineskim zvaničnicima na izradi nacrta "žele da ga urade kako treba".

Lindmajer je rekao da, prema onome što je čuo od članova ekspertskog tima, očekuje da će izveštaj najverovatnije biti objavljen sledeće nedelje.
SZO je ranije planirala da prvo objavi rezime izveštaja a kasnije dužu, detaljniju verziju. U medjuvremenu se odustalo od te ideje i odlučeno je da se objavi jedan dokument.
Peter Ben Embarek, šef istraživačke misije SZO najavio je ranije ovog meseca da će izveštaj biti objavljen 15. marta.

Podsetimo, istraživači SZO-a stigli su u januaru Vuhan, glavni grad kineske provincije Hubej, a u potrazi za zaključcima posetili su bolnice u kojima su lečeni mnogi prvi pacijenti i tržnicu morskih plodova gde su se slučajevi infekcije tada nepoznatim virusom pojavili u decembru 2019.

Nakon dvonedeljnog karantina, tim Svetske zdravstvene organizacije terenski rad u misiji utvrđivanja činjenica o poreklu virusa koji je izazvao pandemiju započeo je 28. januara.

Dolazak stručnog tima SZO u Vuhan prethodno je odobrila vlada predsednika Si Đinpinga posle više meseci diplomatskog ubeđivanja.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article