SZO obezbedila dve milijarde doza potencijalnih vakcina

Program Svetske zdravstvene organizacije (COVAX), pokrenut radi obezbeđivanja vakcine protiv korona virusa za sve zemlje kojima su potrebne, obezbedio je dve milijarde doza potencijalnih vakcina, izjavili su danas zvaničnici.

Koronavirus, vakcina Foto: Pixabay
Koronavirus, vakcina Foto: Pixabay

Među sklopljenim ugovorima nema vakcine kompanija Fajzer i Biontek, koja se već koristi u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji i blizu je odobrenja u EU, ni vakcine firme Moderna, koja bi uskoro trebalo da bude odobrena u SAD.
Od oko 12 milijardi doza vakcina, koliko se očekuje da farmacutska industrija proizvede naredne godine, oko devet milijardi su već rezervisale bogate zemlje.
Kanada je na vrhu liste, sa oko 10 rezervisanih doza po jednom građaninu, pokazuju podaci kompanije Erfiniti (Airfinity).
Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da postignuti ugovori znače da će oko 190 zemalja i ekonomija koje su deo programa COVAX imati pristup vakcinama "tokom prve polovine naredne godine".
"Ovo je fantastična vest i prekretnica za zdravlje čovečanstva", kazao je Gebrejesus.
Dodao je da SZO i njeni partneri u programu COVAX "rade non-stop kako bi počeli vakcinaciju početkom naredne godine".
On je upozorio da vakcine neće zameniti tehnike koje dokazano sprečavaju širenje virusa, kao što su nošenje maske i držanje distance, već da su im komplementarne.
Programu COVAX, podržanom od UN, potrebno je još 6,8 milijardi dolara za obezbeđenje ugovora za vakcine i za isporuku doza.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article