SZO: Nema razloga da se ne koristi vakcina Astrazeneka

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da "nema razloga da se ne koristi" vakcina Astrazeneka nakon što je više evropskih zemalja iz predostrožnosti obustavilo upotrebu te vakcine protiv koronavirusa.

Vakcina protiv koronavirusa farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford, Foto: Gareth Fuller/Pool via AP
Vakcina protiv koronavirusa farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford, Foto: Gareth Fuller/Pool via AP

"Da, trebalo bi da nastavimo da koristimo vakcinu Astrazeneka", "nema razloga da je ne koristimo", izjavila je Margaret Haris, portparolka SZO na brifingu za novinare u Ženevi.

Danska, Island i Norveška saopštile su juče da iz predostrožnosti obustavljaju upotrebu vakcine Astrazeneka, a Bugarska je to danas najavila.

Danska nacionalna zdravstvena agencija, prva koja je objavila odluku, pozvala je na oprez zbog "ozbiljnih slučajeva pojave trombova kod vakcinisanih ljudi", iako "trenutno" nije utvrdjena veza izmedju vakcine i pojave ugrušaka u krvi.

Austrija je početkom sedmice prestala da daje Astrazeneku nakon smrti 49-godišnje medicinske sestre od "ozbiljnih poremećaja sa koagulacijom" nekoliko dana nakon vakcinacije.

Englesko-švedska laboratorija, koja je proizvela Astrazeneku, i britanska vlada su juče istakle da je vakcina "bezbedna" i "efikasna".

Portparolka SZO je istakla da su stručnjaci te organizacije proučavali informacije o pojavi trombova, ali je dodala da trenutno nije uspostavljena uzročno-posledična veza.

"Moramo da se uverimo da smo proučili sva upozorenja o bezbednosti prilikom distribucije vakcina i da ih pregledamo, ali nema naznaka da ne treba da je koristimo", dodala je ona.

I ministar zdravlja Nemačke Jens Špan izrazio je danas žaljenje što je u nekim evropskim zemljama prekinuto korišćenje vakcine AstraZeneka protiv virusa korona, zbog tvrdnji da kod pojedinih ljudi izaziva stvaranje krvnih ugrušaka, mada bez dokaza da je vakcina uzrok.

Špan je izjavio da Nemačka “vrlo, vrlo ozbiljno” prima tvrdnje o mogućim pratećim pojavama vezanim za vakcinu, ali da nema dokaza o povezanosti vakcinacije i krvnih ugrušaka.

U Velikoj Britaniji je upotrebljeno više od 11 miliona doza te vakcine, ali nema podataka o izazivanju krvnih ugrušaka.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article